Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Igyon egy pohárkával - kevésbé fog fájni a térde!

kategória: Reumatológiai problémák, Táplálkozás

Az alkohol csökkentheti a reumatikus ízületi gyulladás kifejlődésének lehetőségét - tárja fel egy kutatás, amit az Annals of the Reumatic Diseases-ben publikáltak.
A skandináv kutatók több, mint 2750 emberre alapozták a felfedezéseiket, azokra, akik részt vettek két különböző tanulmányban. A kutatások feltárták a reumatikus ízületi gyulladás környezeti és genetikai rizikófaktorait.

Az alanyok több, mint fele (1650 ember) volt beteg, akiket teljesen véletlenszerűen választottak ki kor, nem és lakóhely alapján. Megkérdezték őket az életmódjukról, beleértve azt is, hogy mennyit isznak és dohányoznak, valamint vérmintát vettek tőlük, hogy ellenőrizzék a genetikai rizikófaktorokat. Az eredmények azt mutatták, hogy az alkoholfogyasztás és a reumatikus ízületi gyulladás igen kevés kapcsolatot mutat van egymással, sőt, minél nagyobb volt az alkoholfogyasztás, annál kisebb volt az ízületi gyulladás kockázata. A rendszeres alkoholfogyasztók azon negyedénél, akiknél a legmagasabb volt a fogyasztás aránya, 50 százalékkal kisebb volt a betegség kialakulásának a lehetősége azokkal összehasonlítva, akik a legkevesebbet itták. Az eredmény ugyanaz volt mind a férfiaknál, mind pedig a nőknél.

A szerzők szerint a kutatás megerősíti azt a feltevést, miszerint a betegség kialakulásában nagyon fontos szerepet játszik az életmód. Rámutatnak más kutatók legutóbbi munkáinak hasonló tapasztalataira is, miszerint az alkohol megvéd a reumatikus ízületi gyulladás kialakulásától, bár nem egyértelmű, hogy pontosan hogyan. Viszont a kutatás összefüggést mutatott ki a mérsékelt alkoholfogyasztás és más gyulladásos betegségek kialakulásának kockázata között, mint például a szív- és érrendszeri betegségek.

2009.04.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A koleszterin kockázatai

Magas koleszterinszint vagy hiperkoleszterinémia? Betegség vagy "csupán" egyetlen rizikófaktor? Évek óta nem hagynak vele minket békén. Ez már gyanús. Valóban akkora a jelentősége a koleszterinnek? "Alig ettem zsírt, mégis nőtt a szintje." Mi az igazság?

tovább


Szponzorált hirdetések