Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Igyon egy csésze antioxidánst!

kategória: Alternatív medicina, Gondolta volna?, Öregedés, Táplálkozás

A megkérdezettek 45 százaléka nem érzi magát kiegyensúlyozottnak a mindennapokban - derült ki a "Nescafé Közérzet"-kutatásából.
Ez nem is csoda, mert a városban élők több káros környezeti hatásnak is ki vannak téve: például a rohanó az életvitelük, túlhajszoltak, zsúfolt környezetben és állandó versenyben élnek, szmog és zaj, az UV-sugárzás és a passzív dohányzás hatásai érik őket. Ezt a magyarok 90 százaléka saját bőrén tapasztalja. A felmérésből kiderült, hogy egyharmaduk nem tudja, hogy lehet védekezni ezek ellen.
Pedig a táplálkozás egyfajta pajzsként szolgálhat a környezeti ártalmakkal szemben. A megkérdezettek négyötöde ugyan már hallott az antioxidánsokról, de alig volt, aki tudta, hogy ezeket bizonyos táplálékokkal is magunkhoz vehetjük.

A vörösáfonya, a sütőtök, a paradicsom és az étcsokoládé mellett a kávé is lehet az egészségünk pártfogója, hiszen a benne található antioxidáns hatású anyagok képesek támogatni szervezetünket a káros szabadgyökökkel szembeni küzdelemben, de ezt csak a válaszadók egyharmada tudta a felmérés résztvevői közül. A szakemberek ajánlása szerint a napi maximum 2-3 csészényi kávé pozitív élettani hatásokkal bír.

Tudta?

Egy csésze kávé 150 - 550 gramm polifenolt tartalmaz - jóval többet, mint a zöld tea vagy a vörösbor.


A zöld teáról, a vörösborról és az étcsokoládéról már régóta halljuk, hogy antioxidáns hatású polifenol tartalmuk miatt jótékony hatásuk lehet a szervezetünkre. A kávé a tudományos kutatások alapján bizonyítottan is benne van az "egészség-pártfogók" sorában, a megkérdezettek 60 százaléka mégsem gondol rá a környezeti ártalmak elleni védekezésként.

Jó tudni!

Kávét szinte mindenki ihat - mondta dr. Torzsa Péter. A magas vérnyomásban szenvedők akkor kávézhatnak mérsékelten, ha be van állítva a gyógyszerezésük, az állapotos nők pedig inkább koffeinmentes kávét igyanak, vagy pedig ne fogyasszanak napi 2 kávénál többet, tehát napi 200 mg. koffeint fogyaszthatnak.


Táplálkozástudományi szakemberek jó ideje hangsúlyozzák, hogy megfelelő életmóddal, jól megválasztott élelmiszerekkel - például a reggeli kávéval - védekezhetünk a minket érő káros hatások ellen. "A civilizációs ártalmak miatt szervezetünkben felszaporodó káros szabadgyökökkel az élelmiszerekben megtalálható antioxidánsok képesek felvenni a harcot" - mondja Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa.
A kávéfogyasztás pozitív hatásai közé tartozik, hogy - egyes kutatások szerint - bizonyos védelmet nyújt a demencia és a daganatos betegségek ellen.

A kávé antioxidánstartalmát nem befolyásolja, hogy mit teszünk bele - mondták a szakértők. Sem a tej, sem a természettes vagy mesterséges édesítők nem csökkentik a polifenolok mennyiségét.

2010.11.21 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az első törést kell megelőzni

Az osteoporózisos törések száma az életkor előrehaladtával nő, a nők gyakrabban szenvednek el törést, mint a férfiak.

tovább


Szponzorált hirdetések