Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így támad az influenza: 3D-s animáció!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet, Nátha-influenza

Ma kezdik kiszállítani az idei influenzavírus elleni védőoltásokat a háziorvosi rendelőkbe. A patikákban is kapható lesz a vakcina pár napon belül.


Nézze meg egyedi, 3 dimenziós animációnkon, miként támad és hogyan okoz betegséget az influenza vírusa!
Idén azért kíséri az átlagosnál is nagyobb figyelem az oltóanyagok megérkezését, mert a vakcina hatóanyagának mindhárom összetevőjét megváltoztatta az Egészségügyi Világszervezet, eddig erre nem volt példa. Kiderült ugyanis, hogy a vírus egy új típusa várható idén ősszel, és ez súlyos járványt okozhat.
Az ÁNTSZ - ahogy évek óta mindig - 1,3 millió vakcinát rendelt. Továbbra is az idősek, az egészségügyben dolgozók, a krónikus betegek és a veszélyeztetettek kérhetik ingyen a védőoltást a rendelőkben, mindenki más receptre írathatja fel az orvosával, és 50 százalékos TB-támogatással 6-700 forint körüli áron lesz kapható.

Az influenza nem keverendő össze az egyszerű légúti fertőzésekkel, mert ez a vírus súlyos szövődmények kialakulásával járhat együtt. Az influenzás betegek egy része olyan szövődményt kap, amely maradandó károsodáshoz, néhány esetben halálhoz vezet.

Mivel a betegség a 60 éven felüliekre, a kisgyerekekre és a krónikus betegekre a legveszélyesebb, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az érintettek háromnegyedének, az átlagos egészségű népesség felének kellene beoltatnia magát.

A szakemberek szerint ehhez képest Magyarországon a veszélyeztetettek 30-35 százaléka kér oltást, az egészségeseknek pedig csak 15 százaléka él a védekezés lehetőségével.

Az oltás 98-99 százalékos védettséget biztosít.

Kéky Kira

2008.10.06 09:53:35

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább


Szponzorált hirdetések