Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így öl a nyugat-nílusi vírus

kategória: Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

A teljes humán genom átvizsgálásával több száz olyan gént találtak a Yale Egyetem kutatói, melyek a nyugat-nílusi vírus okozta fertőzéssel kapcsolatba hozhatóak.

Vizsgálati eredményeikről a Nature című online folyóirat hasábjain adtak hírt, melyek értéke hatalmas lehet, tekintve, hogy lehetőséget teremtenek a halálos vírusfertőzés ellen harcba szállni. "A nyugat-nílusi, és a hozzá hasonló vírusfertőzések milliónyi áldozatot szednek" - mondta el Erol Fikrig, a Yale kutatója. "Számos gént találtunk, melyeket érint a vírusfertőzés. Ezzel a technikával bármely más vírus célpontja is azonosítható a genomban."

A nyugat-nílusi vírus szúnyogok közvetítésével terjed, és 1999-es felbukkanása óta már Észak-Amerika lakói is jelentős veszélynek van kitéve. A fertőzés enyhe influenzaszerű tünetekkel kezdődik, és a fokozatosan terjedő gyulladás a központi idegrendszerbe, az agyba jutva végzetes következményekkel jár.

Magát a nyugat-nílusi vírust csupán 10 fehérje építi fel, a gazdaszervezet anyagait használja fel a szaporodáshoz, terjedéshez, fertőzéshez. A kutatócsoport az RNS interferencia módszerével azonosította a fertőzéssel járó folyamatokhoz szükséges fehérjéket. Összesen 305 olyan fehérjét azonosítottak, mely a vírusfertőzés ellen hathat, vagy a vírus szaporodásának, vagy a terjedésének gátat szabva. Ezek egy része a Dengue lázat okozó vírusfertőzés részei is.

A fehérjék azonosítása az első lépések egyike, melyek megállíthatják a fertőzés terjedését.

2008.08.12 09:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések