Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így kezdje stresszmentesen újra a munkát!

kategória: Pszichológia, Stressz

Lehet, hogy a gazdasági válságban rövidebb volt a nyári vakáció, de tulajdonképpen nem a szabadság hossza számít: a pihenés utáni munkába való visszatérésnek mindig ugyanazok a tünetei. Kétnapi munka után a dolgozók már el is felejtik a nyaralás örömeit, depressziósak lesznek, a vakációt siratják, a tengerparti napozásról nosztalgiáznak, de főleg nehezen tudnak visszazökkenni a megszokott tempóba és munkakedvbe - egyebek között ez olvasható abban a kiadványban, amelyet a munkavállalók szellemi és testi jólétére odafigyelő itáliai cégek állítottak össze az őszi munkakezdés megkönnyítésére.

Példát a multinacionális élelmiszeripari vállalat, a Nestlé igyekszik mutatni.
Olaszországi üzemeiben személyi edzők várják a 3500 dolgozó közül azokat, akik szeptember elején nem találják azonnal helyüket az irodai íróasztal mellett vagy a futószalag monoton ritmusában. A trénerek a tornagyakorlatok mellett pszichológiailag is próbálják motiválni az alkalmazottakat. A vállalat ezen kívül munkakezdési menüt kínál a menzán több gyümölccsel, zöldséggel, kevesebb kávéval és csípős étellel.
A szakértők azt mondják, a lényeg az, hogy a munkába való visszaállás fokozatos legyen: legalább egy-két nap teljen el a nyaralásból való hazatérés és a munkakezdés között. Az iskolások se a tanévkezdés előtti napon érkezzenek vissza a nyári kalandok forgatagából.

Se a szülők, se a gyerekek ne vessék bele magukat teljes irammal a munkába, ettől csak megfájdul a fejük, és elmegy a kedvük! - hangzik a tanács. Az útmutató szerint testünknek is időre van szüksége az átállásra: a strandpapucsról nehéz rögtön zárt tűsarkú cipőre váltani. Kerüljük a stresszt, az idegességet okozó helyzeteket a munkánkban és magánéletünkben. Vakáció után először inkább barátainkkal találkozzunk, ne a főnökünkkel.

Annak pedig, aki nem stresszoldó munkahelyen dolgozik, az olasz internetes portálokon egyéni visszaállási módszereket is kínálnak. Egyebek között azt, hogy minden reggel állva és nyitott szemmel forduljunk jobbra és balra hétszer, majd tizennégyszer, huszonegyszer - és így tovább, attól függően, hogy ki mennyi idővel rendelkezik.

2010.09.06 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések