Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így kerülheti el a szén-monoxid-mérgezést

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Télen a sütők és melegítő berendezések miatt nagyobb az esélye a szén-monoxid-mérgezésnek - állítja az Amerikai Sürgősségi Ellátási Intézet. A megelőző intézkedések otthonunkban és a munkahelyünkön életeket menthetnek.

"Mivel színtelen, szagtalan gázról van szó, életveszélyes, ha nem tesszük meg a megfelelő óvintézkedéseket, és nem ismerjük fel időben a mérgezés jeleit. Ha felmérjük a kockázatot, és megtesszük a megfelelő lépéseket, azzal megmenthetjük a saját és a környezetünkben élők életét is" - mondja dr. Sandra Schneider, az intézet vezetője.

Tipp

Tudjon meg többet egy korábbi cikkünkből!Az Egyesül Államokban évente 400 életet követel a szén-monoxid-mérgezés, miközben húszezren keresik fel a gázmérgezés tüneteivel az orvosokat, akiknek az ötöde igényel kórházi ellátást - áll az amerikai Kórellenőrzési- és Megelőzési Központ jelentésében.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei a következők: fejfájás, szédülés, gyengeség, hányinger, hányás, mellkasi fájdalom és zavartság. A felismerést azonban megnehezíti, hogy ezek más betegség velejárói is lehetnek.

"A fejfájást és a levertséget könnyen tulajdoníthatjuk egy egyszerű influenzának. Gyanakodjunk, ha a háztartásban vagy a munkahelyünkön egyszerre többeken törnek ki ezek a tünetek!" - magyarázza Schneider.

Óvintézkedések

- Mindig szakértővel szereltessük be és tartassuk karban a gázzal működő berendezéseket.
- Szereljünk fel szénmonoxid-érzékelőket házunk minden szintjén, különösen a hálószobák közelében.
- Soha ne hagyjuk járni az autó motorját az üres garázsban.
- Ne használjunk hordozható, láng nélküli melegítő berendezéseket a lakáson belül.
- Széntüzelésű grillsütőt szintén csak a szabadban használjunk.
- A lakásban használt, gázzal működő berendezéseken mindig legyen megfelelő nyílás.
- Bizonyosodjunk meg róla, hogy a kályha csöve tüzeléskor szabadon legyen.
- Kéményünket ellenőriztessük és tisztíttassuk rendszeresen.

2011.01.04 09:26:48

forrás: Medipress


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések