Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így is lehet: egymás egészségére vigyáznak az idősek Amerikában

kategória: Öregedés

A korosodó amerikaiak egymást segítő szervezetekkel igyekeznek megoldani, hogy mindenki békében, a saját otthonában öregedhessen. Az úgynevezett Falumozgalom gyorsan terjed az Egyesült Államok elöregedő társadalmában.

A kor előrehaladásával előbb utóbb mindenkinek segítségre szorul, azonban az otthoni segélynyújtás nehezen megszervezhető. Ugyanakkor a legtöbben szeretnének megszokott környezetükben élni, nem vágynak szociális intézményekbe.
Az Egyesült Államokban indult el a Falumozgalom. Nevét azokról a mérföldeken át ismétlődő, falura emlékeztető közösségekről kapta, melyek a nagyvárosok körül élő milliók lakhelyét jelentik.
Alapja az az igény, hogy az idősek saját közösségükben ügyes szervezéssel tudják segíteni egymást és ezzel magukat. Többféle modell szerint dolgoznak, az egyik legismertebb Boston mellett a Beacon Hill Village, mely 2001-ben alakult.

Jelenleg 50 szervezet működik, és 600 szerveződik országszerte. A lélektani okok mellett a kemény gazdasági feltételek is amellett szólnak, hogy az idősek folytathassák életüket megszokott körülményeik között. Egy idei vizsgálat bizonyította, hogy az idősek otthonában egy lakó ellátása havonta átlag 5243 dollárba kerül, vagyis ötször annyiba, mint a megélhetés otthon.

Az idős generációk ellátása az egész amerikai gazdaságot mind keményebben érinti. Becslések szerint a költségvetésből erre a célra fordított összeg 2040-re megduplázódik. A munkáltatók gondja, ha alkalmazottaik kimaradnak a munkából az idős hozzátartozók ellátása miatt. Jelenleg az amerikai háztartások 21 százalékában van segítésre szoruló öreg családtag.
A helyi közösségek idős polgárai megszervezik a tagok ellátását, intézkednek mindenben a szállítástól az otthoni javításokig. Az egyes helyi szervezetek sokban különböznek egymástól, mivel minden lakóközösség a saját problémáival küzd.
Beacon Hill lakóinak száma 430, a közösségi ellátás évi 640 dollárba kerül, viszont az alacsony jövedelműeknek alig kell fizetni. A cél az, hogy minden idős ember az otthonában maradhasson élete végéig.

2010.10.04 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A krónikus sebek és kezelésük

A felnőttek több mint egy százalékának életét nehezítik meg, vagy teszik olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek. Közéjük tartoznak a lábszárfekélyek, felfekvések, diabéteszes lábsebek...

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések