Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újabb érv a vörösbor mellett

kategória: Öregedés

A vörös szőlőben és vörösborban található rezveratrol a hallásromlás és a kognitív hanyatlás ellen is védelmet nyújthat - a detroiti Henry Ford Kórház kutatása szerint. Az Otolaryngology-Head and Neck Surgery szaklapban megjelenő állatkísérletből az derült ki, hogy a patkányok kisebb valószínűséggel szenvedtek a zaj okozta hallásvesztés hosszú távú hatásaitól, ha a hosszan tartó zajbehatást megelőzően rezveratrolt adtak az állatoknak.

"Legújabb kutatásunk a rezveratrolra és a vegyület a gyulladásos folyamatokra gyakorolt hatására összpontosított - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Michael D. Seidman. - A rezveratrol nagyon erős kémiai anyag, amely védelmet nyújt a szervezetünknek az öregedéssel, gondolkodással és hallásvesztéssel összefüggő gyulladásos folyamatok ellen."

A hallásvesztés a kutatások szerint az amerikai lakosság közel egyötödét érinti. A többség esetében a hallás az öregedéssel párhuzamosan, fokozatosan romlik. A zaj okozta hallásvesztés is egyre súlyosabb problémát jelent azonban az amerikai katonák körében, akiknek több mint 12 százaléka jelentős hallásvesztéssel tér haza Irakból és Afganisztánból. Ráadásul a zaj okozta hallásvesztés nem csak az emberek hallását befolyásolja, hanem alvás és kommunikációs zavarokat is okozhat, sőt még a szívbetegségek kockázatát is megnövelheti a vérnyomás, a vérzsírok és a vércukor megemelése révén.

Dr. Seidman legújabb kísérletében azt mutatta ki, hogy az akusztikus túlingerlés a COX-2 fehérje (a gyulladásos folyamatok egyik kulcsszereplője) kifejeződésének időfüggő felfelé szabályozási folyamatát okozza. Emellett a rezveratrol jelentős mértékben csökkenti a reaktív oxigéngyökök kialakulását, gátolja a COX-2 kifejeződését, és csökkenti a zaj okozta hallásvesztést a zajbehatást követően a patkányokban.

Dr. Seidman az eredmények összegzéseként elmondta, hogy a rezveratrol az állatkísérletben védőhatást fejtett ki a zaj okozta hallásvesztés ellen a COX-2 kifejeződésének, valamint a reaktív oxigéngyökök kialakulásának gátlása révén, bár valószínűleg más mechanizmusok is szerepet játszhatnak a jelenségben.

2013.02.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések