Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vírussal gógyítanák a prosztatarákot

kategória: Daganatos betegségek

A Journal of Virology aktuális számában bemutatott módszer során a módosított Newcastle-vírus elpusztította a prosztata rákos sejtjeit, de az egészségeseket nem bántotta. A Newcastle-vírus csirkékre veszélyes, de az emberi sejteket nem fertőzi meg. Subbiah Elankumaran és a Virginia Műszaki Egyetem munkatársai most sikeresen vizsgálták a kórokozó alkalmazásának lehetőségeit különböző fajta rosszindulatú daganatos betegeken.


Az anyagot koncentráltan, többször kell alkalmazni, ráadásul csekély a daganatban a sejtről sejtre terjedés is. A módszer korlátai ellenére a kutatók mégis úgy vélik, hogy új lehetőségek nyílhatnak meg, hatékonyságot lehetett ugyanis kimutatni olyan prosztatarákosoknál is, akiknél a hormonkezelés nem jöhetett szóba. Mellékhatások sem jelentkeztek.

A kutatók ügyes genetikai módosítással fordították a kórokozót a daganatsejtek ellen. A vírus felszínén jelen van egy fúziós fehérje, mely a gazdasejt membránjával reagálva segíti elő a fertőzést. Ezután a sejtbe jutva egy enzim lehasítja a fúziós fehérjét a részecskéről, ezzel aktiválja a vírust. A kutatók úgy módosították a fúziós fehérjét, hogy azt csupán egy, a prosztatarákra jellemző enzim (prosztata specifikus antigén) hasíthassa le.

A statisztikai adatok szerint minden hatodik férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot, és minden harminchatodik ebben a betegségben hal meg. A beavatkozási lehetőségeket, ezzel a beteg kilátásait nagyban csökkenti, ha a daganat nem reagál a hormonkezelésre.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.06 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések