Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Reményteljes az agyvérzés újfajta kezelése

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Új, endoszkópos eljárást fejlesztettek ki a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) idegsebészei, mely a hagyományos módszereknél jobb eredménnyel kecsegtet a stroke-os (szélütés) betegek kezelésében. A Nemzetközi Stroke Konferencián (Honolulu, Hawaii) bemutatott klinikai vizsgálatba hét egészségügyi centrum segítségével vonták be a betegeket, akiket véletlenszerűen osztottak két csoportra. Dr. Paul Vespa professzor szerint az új módszer olyan esetekben is felcsillantja a reményt, ahol a hagyományos kezelés biztosan nem ér célt.


A szív- és érrendszeri betegségek képezik az Egyesült Államokban a legfőbb halálokot, ezen körbe tartozik a stroke is. A stroke mellett kialakuló agyállományi vérzés egy olyan kritikus állapot, mely az esetek 75 százalékában végzetes következményekkel, túlélés esetén többnyire súlyos maradványtünetekkel jár.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 800 ezer stroke-os beteget látnak el. A múltban, ha vérzés alakult ki, a vért sebészi úton eltávolították, sértve ezzel a környező agyállományt - a betegek további kilátásait ez nemigen javította, így a nyílt műtétet agyvérzés esetén be is szüntették. Az új módszer jóval precízebb megoldást kínál a vérömleny eltávolítására: egy kulcslyuknyi metszésen keresztül hajtják végre az endoszkóppal támogatott procedúrát. Az endoszkóp egy kamerát tartalmaz, és területet átvilágítva a sebész teljes feltárás nélkül ítélheti meg a sérült terület kiterjedését. További segítséget ad az egyidejűleg alkalmazott CT.

Átlagosan a vérömleny mintegy 71 százalékát lehetett eltávolítani. A vizsgálatban résztvevő 24 beteg közül 18-at kezeltek ezzel a módszerrel, míg hat esetben a hagyományos módon jártak el. A műtét után hat hónappal az endoszkópos betegek körében alacsonyabb volt a halálozási arány, és a regeneráció is komplettebbnek bizonyult.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Apró szépséghibáktól a visszérbetegségig

Egyre gyakrabban érzi ólomsúlyúnak a lábát, esténként pedig úgy elfárad, hogy legszívesebben csak felpolcolt lábakkal pihenne? Korábban sima lábszárán itt-ott aggasztó kék erek domborodnak ki? Valószínű, hogy önnél is a visszérbetegség jelentkezett.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések