Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatvan felett jön a krízis

kategória: Öregedés, Pszichológia

A hatvanas éveikben járó emberek közel kétharmada átéli az úgynevezett időskori krízist - állítják brit pszichológusok. Az online felmérésben, amelyre ezt alapozzák, összesen 300, a hatvanadik életévét betöltött brit vett részt.

Az időskori krízisen keresztülment személyek körülbelül 33 százalékánál a gyász, pontosabban egy közeli hozzátartozó elvesztése váltotta ki a válságérzetet, de szintén gyakori kiváltó ok lehet egy váratlanul fellépő súlyosabb betegség vagy sérülés. Dr. Oliver Robinson a Brit Pszichológiai Társaság konferenciáján kifejtette, hogy az időskorba lépő emberek egyszer csak tudatára ébrednek saját sérülékenységüknek. Az online felmérést végző Greenwichi és Sussexi Egyetem kutatói 20 résztvevővel személyes interjút is készítettek, melyből kiderült, hogy akik megtapasztalták az időskori krízist, azok jellemzően legalább két, de sok esetben több stresszes eseményen mentek keresztül, melynek kapcsán ráébredtek a saját sérülékenységükre.

A felmérésből az látszott, hogy ötből egy résztvevő úgy nyilatkozott, hogy a krízis következtében életszemléletük változatlan maradt, de háromból egy személy saját bevallása szerint lefelé tartó spirálba került, és többé nem volt hajlandó távlati terveket felállítani, nehogy csalódnia kelljen.

Dr. Robinson, a Greenwichi Egyetem pszichológus kutatója szerint jellemzően a hatvanadik és a hatvankilencedik életév között jelentkezik az időskori krízis. Ezért ez az időszak pszichológiai szempontból rendkívül fontos.

2013.04.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Az alma jótékony hatásai

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések