Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Időskorban több cinket kell fogyasztani

kategória: Öregedés, Táplálkozás

Cinkhiány mellett hanyatlik az immunrendszer működése, gyakoribbakká válnak a gyulladások, mindez pedig számos egészségügyi problémához vezethet a ráktól a szív- és az autoimmun betegségeken át a diabéteszig. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói elsőként írtak le olyan biológiai mechanizmust, amely révén cinkhiány alakulhat ki az életkor előre haladtával. Eredményük azt sugallja, hogy különösen fontos idős korban a megfelelő mennyiségű cinket tartalmazó étrend, mert nagyobb mennyiségre lehet szükségünk ebből a mikroelemből.

A Journal of Nutritional Biochemistry című szakfolyóiratban ismertetett állatkísérletekben úgy találták, hogy az idősebb állatokban a cinktranszport szabályozása jelentősen romlott, ezért még akkor is a cinkhiány jeleit mutatták, ha étrendjük megfelelő mennyiségű cinket tartalmazott. Amikor többszörösére emelték náluk a bevitt cink mennyiségét, akkor a szabályozási folyamat helyreállt. "Megállapítottuk, hogy a cink szállítási mechanizmusában zavart okoztak az öregedéssel összefüggő epigenetikai változások" - mondta Carmen Wong, a tanulmány társszerzője.

Mivel a cink alapvetően fontos a sejtek oxidatív stressz elleni védelmében, és segít a DNS-károsodások kijavításában, a hiánya azzal jár, hogy a betegségekhez vezető molekuláris folyamatok felgyorsulnak. Különösen igaz ez az idősebb korra, amikor a szervezet önjavító folyamatai egyébként is gyengébben működnek.

Cinket a halakból, húsokból, a tenger gyümölcseiből vehetünk magunkhoz a leghatékonyabban, magvakból és zöldségekből nehezebb a felszívódása. Minden élelmiszer közül az osztrigának a legnagyobb a cinktartalma, de a marhamájban, a tökmagban, a lencsében és a tojássárgájában is sok a cink.

2012.10.05 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések