Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alvás, tanulás időskorban

kategória: Alvászavar, Öregedés

A szakemberek régóta tudják, hogy az alvás mennyisége, minősége és a memória romlik az idő múlásával, ám a pihenés fiatal korban két fontos tanulási folyamatban is jelentős szerepet tölt be. A massachusettsi Amherst Egyetem alváskutatói, Rebecca Spencer és Laura Kurdziel szerint idősebb korban már nem fejleszti az alvás a motoros képességeket és a folyamatos tanulást. "Arra voltunk kíváncsiak, hogy a memória hanyatlása mennyiben függ össze a rosszabb alvással. Lehetséges lenne az emlékezet romlását a pihenés hatékonyabbá tételével kezelni? Vagy ez csak néhány képességre hat ki, nem az összesre?" - tette fel kérdéseit Spencer.

A tudósok jelen kísérletükben azt kutatták, hogyan hat az alvás a tanulás nem motoros folyamataira. Ennek vizsgálatához 25 fiatalt és 24 idősebb, 51-70 év közötti felnőttet kértek meg, hogy játsszanak egy számítógépes játékot. A feladat az volt, hogy tíz különböző színű ajtó megfelelő sorrendbe állításával bejutást nyerjenek tíz szobába. 12 óra elteltével megnézték, ki mennyire emlékszik a sorrendre. Egyes esetekben a 12 óra nappal telt el, más esetekben éjjel, amikor az alanyok aludtak.

A fiatalok sokkal jobban emlékeztek a sorrendre akkor, ha előtte alhattak egyet, az idősebbekre azonban nem gyakorolt ilyen kedvező hatást a pihenés. "Tudjuk, hogy fiatal korban igen összetett folyamatok játszódnak le alvás közben. Minden egyes lépcsőfok különböző kognitív képességeket szilárdít meg. Úgy gondoljuk, a mélyalvás közben szó szerint újra játszódnak az emlékeink a fejünkben. Ezután, a pihenés második kétharmadában, a REM-fázis és a 2-es fokozat váltakoznak. Véleményünk szerint a REM-szakasz alatt lejátszódó folyamatok segítenek a kreatív ötletek és a döntések megszületésében" - magyarázta Spencer.

Azt még a pszichológusok sem tudják, hogy a motoros képességeket fejlesztő 2-es fokozatú alvás segít-e a folyamatos tanulásban. "Idősebb korban tovább tart ez a szakasz, ezért eleinte azt gondoltuk, nekik a motoros képességeik fejlődnek jobban. Ám ezt megtöri a REM-szakasz és a felébredések, így az emlékezési folyamat is félbemarad" - fejtették ki.

2011.11.19 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések