Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Idősen is szerelmesek

kategória: Öregedés, Változókor

Egyre fiatalosabb az idősebb franciák érzelmi élete, legalábbis erre utal az, hogy robbanásszerűen gyarapodik az számukra létrehozott társkereső portálok száma. E különleges piacnak egyetlen szereplője sem hagyja ki ezt az új lehetőséget, amely számos szerelmi és főleg üzleti lehetőséget kínál.

A NetSenior.fr, a seniorproximeety.com, a senior-rencontre.com csak három példája azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az őszülő találkozni vágyóktól várják a fellendülést. A Franciaországban piacvezető on-line társkereső portál, a Meetic idősebb ügyfeleinek részaránya a teljes forgalomban megkétszereződött 2002 óta, amióta ez a cég egymáshoz kalauzolja a kereső szíveket. A Google portálon mind gyakrabban használják az idősek találkozására utaló keresőszavakat - mondta el a párizsi Le Figarónak Sébastien Marty, aki programot dolgozott ki az időskori társkereséssel foglalkozó webhelyek összehasonlítására.

Annick és Claude számára ezen a virtuális úton érkezett el a boldogság, pedig már egyáltalán nem számítottak rá. Egyikük 62, a másik 70 éves, mindketten megözvegyültek, de nem akartak belenyugodni abba a gondolatba, hogy öregségükre magukra maradhatnak. Hat éve élnek együtt, nagyon ragaszkodnak egymáshoz, és Claude még mindig úgy érzi, szerelem volt ez első látásra.

De sokan vannak olyanok is, akiknek nem volt szükségük a hálóra ahhoz, hogy megtalálják új társukat. Françoise két éve van együtt új párjával és meg van győződve arról, hogy "a szív nem öregszik". Amikor férje meghalt, még "csak" 70 éves volt. Az életszerető háziasszony nem akart bezárkózni, élénk társasági életet élt. Kiránduló társaságában találkozott össze Henrival, új barátjával. Sok hozzá hasonló elvált vagy özvegy nőhöz hasonlóan most "második fiatalságát éli", és egyáltalán nem érzi úgy, hogy a magányról és a segítségre szorulókról zajló komor viták rá vonatkozhatnak.

A francia házassági statisztikák alátámasztják az idősek második fiatalságára vonatkozó egyéni tapasztalatokat. Miközben a házasságok száma 2005 és 2009 között 10 százalékkal csökkent, a 60 éven felüliek között 17 százalékkal nőtt. François de Singly, a Paris-Descartes egyetem szociológusa megerősítette, hogy az időskori idillek száma jelentősen nőtt. "A nyugdíjba vonulástól az élet végéig ma már csaknem húsz év telik el, ennek során a nyugdíjasnak ugyanúgy szüksége van társadalmi aktivitásra, mint a többieknek" - mondja.

Az idősek azonban már nem ugyanazt a szoros együttéléses szerelmet keresik, ami húszas éveiket meghatározta. Françoise meg akarja őrizni függetlenségét. "Mindenki maradjon saját lakásában!". Christiane Collange, aki "A nők második élete" címmel írt könyvet, nem párokról, hanem társkapcsolatról, társulásokról beszél, amelyekben elsőrendű fontosságú, hogy mindenki őrizzen meg valamit sajátmagának az életből. "Különösen áll ez a nőkre" - mondja a szerző. A gyerekekkel és a háztartási munkával eltöltött évek után sok nőnek nincs kedve ismét egy férjhez. Ezek a nők tehát nem akarnak újra házasodni, már csak azért sem, mivel az özvegy számára ez az elhunyt házastárs jogán járó nyugdíj feladását jelentené.

A család nem mindig örül az új kapcsolatnak. "A gyerekek nehezen fogadják el, hogy felmenőik másnak is tekinthetik magukat, mint szülőnek vagy nagyszülőnek" - mondta a Le Figarónak François de Singly. Mások számára viszont megkönnyebbülés, ha azt látják, hogy az idős családtagjaik nem maradnak magukra. Olyan unoka is akad, aki maga javasolja a nagyszülőnek, hogy on-line keressen magának új társat.

2011.08.08 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések