Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Idősen is aktívan

kategória: Öregedés

Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének nyilvánította 2012-t az Európai Unió. A legfrissebb, átfogó uniós közvélemény-kutatás szerint csak minden harmadik uniós lakos (a magyar megkérdezettek közül 20 százalék) ért egyet azzal, hogy országában 2030-ra fel kell emelni a hivatalos nyugdíjkorhatárt. Jóllehet a nyugdíjba vonulás kora többnyire 65 év, 2009-ben a munkaerőpiacról átlagosan 61,5 évesen távoztak az érintettek.

Az aktív idősödés nemcsak a fizetett foglalkoztatásról szól. Az európaiak körülbelül negyede, köztük jelentős arányban 55 éven felüliek önkéntes munkában is részt vesznek. Komoly támogatottságot (uniós szinten átlagosan 61, Magyarországon 40 százaléknyit) élvez az a nézet is, amely azt képviseli, hogy az emberek a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozhassanak. A lakosság harmada állítja azt, hogy a nyugdíjkorhatár elérését követően is szeretné folytatni munkáját, és az európaiak közel kétharmada (a magyarok 60 százaléka) számára vonzóbb kilátás a részmunkaidős munka melletti részleges nyugdíj, mint a teljes nyugdíjba vonulás.

A felmérés azt is megmutatta, hogy az unióban országonként mennyire különböző a fiatal és az idős ember fogalma. Máltán, Portugáliában és Svédországban például csak a 37 év alatti embereket tekintik fiatalnak, de Magyarországon például 46, míg Cipruson és Görögországban 50 éves korig mondják szívesen fiatalnak az embert. Átlagban az európaiak úgy gondolják, hogy 64 éves korban (a magyarok szerint 58 évesen) kezdik el idősnek tekinteni az embert, és 41,8 éves kortól már nem tekinthető valaki fiatalnak. Kortól és nemtől is függ az ember szemlélete - a nők kicsit későbbre teszik az időskor kezdetét, mint a férfiak (uniós átlagban 65,0, illetve 62,7 évre).

2012.01.14 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések