Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Időseknek hatékony védelmet nyújt az oltóanyag: megkapta az engedélyt a vakcina

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Influenza (világ)járvány, Öregedés

Kiadták a forgalomba hozatali engedélyt a pandémiás influenza elleni oltásra a 18 éven felüliek részére. A gyermekek oltásának vizsgálata és esetükben a hatékonyság ellenőrzése még tart, ezért gyermekek részére egyelőre nem engedélyezett az oltás - mondta el rendkívüli tájékoztatóján az egészségügyi miniszter, az Országos Gyógyszerészeti Intézet képviselője, az országos tiszti főorvos és a gyártó képviselője.
A vizsgálatok igazolták, hogy a pandémiás vakcina önmagában, és a szezonális oltással együttesen is biztonságos, jól tolerálható és magas immunválaszt váltott ki a klinikai vizsgálatban részt vett 350 felnőttnél.

A gyártó és az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztatása szerint a gyermekek klinikai vizsgálatának adatai a jövő héten állnak majd rendelkezésre, ezért amennyiben a gyermekeknél is bebizonyosodik a hatékonyság, akkor engedélymódosítás történik, és gyermekek számára is engedélyezik az oltóanyagot.


A pandémiás influenza elleni vakcinákból 650 ezer darabot holnaptól kezdenek kiszállítani a körülbelül 6700 háziorvoshoz, a hét végére minden orvoshoz eljutnak az ampullák, és ezután az orvosok maguk döntik el, hogy mikor kezdik az oltások beadását.

Zimonyi Ferenc az Omninvest Kft. ügyvezetője elmondta, hogy bár terhes nőn nem végeztek klinikai vizsgálatokat (mert a szabályok szerint nem lehet), de a nemzetközi szakirodalom teljes mértékben egyetért azzal, hogy minden oltási kockázatnál nagyobb a magzati károsodás kockázata fertőzés esetén!
A szakminiszter hozzátette, hogy a várandósoknak idén mindkét oltás felvételét ajánlják, mivel a világban (százalékosan) a terhesek körében volt a legtöbb szövődmény és haláleset.
Az oltásoknál ezért előnyt élveznek a gyermeket várók, illetve (mivel még a gyerekeket engedély hiányában nem olthatják) a 2 év alattiakat gondozók és a krónikus betegek.
Ezzel egy időben az egészségügyi dolgozók és a kritikus infrastruktúrát működtetők egy szűk körét is oltják, mivel az ő egészségben maradásukhoz érdeke fűződik a társadalomnak.
Médiatár főoldal
videó

Ezzel a járvánnyal szemben mindenki védtelen!

Ezzel a járvánnyal szemben mindenki védtelen!

Zimonyi Ferenc kérdésre válaszolva elmondta, hogy bár egyszerű számmal nem fejezhető ki az oltás hatékonysága (bár múlt héten 70 százalékos védettségről nyilatkoztak szakértők), a vakcina megfelel az elvárásoknak. Mivel 100 százalékos hatékonyságú vakcina nem létezik, az Omninvest ügyvezetője azt a tájékoztatást adta, hogy "a vakcina védelmet nyújt a súlyos következmények ellen még azoknál is, akik esetleg az oltás ellenére is megbetegednek". Ez azt jelenti praktikusan, hogy az oltás segítségével szövődmények nélkül gyógyulhatnak ki a pandémiás influenzából, és a tüneteik is mérsékeltebbek lesznek.

A veszélyeztetett betegek tehát jelentkezzenek háziorvosuknál, aki adminisztrálja is majd az oltás beadását megelőzve azt, hogy esetleg ne a legveszélyeztetettebbek kapják a legelső körben a térítésmentes vakcinát.
A védettség másfél-két hét alatt alakul ki, és az illető élete végéig védett lesz az A(H1N1)v vírustörzs ellen (de a szezonális ellen nem, azt évente kell ismételtetni.)

Patikai forgalomba körülbelül másfél hét múlva kerül a vakcina - a miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ő maga is receptre fogja felíratni (körülbelül 1800 forintba kerül) és sajtónyilvánosság előtt vállalja az oltás beadatását.

Az Omninvest eközben folytatja a vakcinák gyártását, hogy októberben le tudja szállítani az összesen 6 millió darab ampullát, amelyből 4 milliót ingyenes oltásokra használnak fel, 2 millió pedig patikai forgalomba kerül.

Kéky Kira

2009.09.29 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések