Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatvan fölött érdemes beoltatnia magát övsömör ellen

kategória: Fertőző betegségek, Öregedés

A bárányhimlő vírusa által okozott övsömör hetekig, vagy akár hónapokig is súlyosan akadályozhatja a beteg normális életvitelét. A bárányhimlő lefolyását követően a vírus inaktív állapotban lappang az idegrendszerben. Idősebb korban aztán, amikor az immunrendszer valamilyen okból legyengül, a vírus az érzőidegek mentén fájdalmas gyulladás, vagyis övsömör formájában visszatérhet. A 60 éven felüliek különösen fogékonyak a betegségre, de szerencsére ma már rendelkezésünkre áll a védőoltás - mondta kutatást vezető Anna Gagliardi, a Sao Pauló-i Szövetségi Egyetem gerontológus professzora.

Az oltóanyag 60 és 69 év közöttiek esetében hatékonyabb, mint a 70 éven felülieknél, mert nekik jellemzően még erősebb az immunrendszerük. A hatvanas éveikben járók azonban több mellékhatást tapasztalhatnak a vakcina következtében. Anna Gagilardi elmondta, hogy a 70 éven felüliek kisebb immunválaszt adnak az oltóanyagra, ennek ellenére a védőoltás hatékony. "A vakcinát általában jól tolerálják, kevés szisztémás mellékhatással jár, és az oltás helyén csak enyhe-közepes mellékhatások jelentkeznek" - foglalta össze a tapasztalatokat.

A Cochrane Library által közzétett metaelemzéshez a kutatók nyolc randomizált, kontrollált kísérlet alapján elemezték az övsömör vakcina hatékonyságát, összesen 52 259 európai és Egyesült Államok-beli ember adataiból. Jonathan S. Anderson, a madisoni Dean Health System belgyógyásza úgy véli, a metaelemzés eredménye megerősíti azt, amit a gyakorlatban is tapasztaltak, vagyis azt, hogy a herpesz zoster vakcina az oltást követő években csökkenti az övsömör kialakulásának kockázatát. Bár a kutatás eredményei nem meglepőek, elősegítheti, hogy az orvosok már a hatvanas éveikben beoltsák a betegeket, és ne várják meg, hogy a fájdalmas betegség nehezen kezelhető, krónikus állapottá fejlődjön.

2012.10.24 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések