Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kíméletes szívműtét

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Brit orvosok új, kevésbé invazív műtétet fejlesztettek ki: egy kulcslyuk nagyságú nyíláson keresztül ki lehet cserélni az elhasznált szívbillentyűt. Ez életmentő beavatkozás. Az angol Royal College Kórházban kikísérletezett eljárás során egy vékony csövön keresztül juttatnak sertés szívéből nyert billentyűt a régi helyére.


Jelenleg az intézményben évente mintegy 1300 beteg mitrális billentyűjét cserélik le. (Ez szabályozza a véráramlást a szívben a bal pitvar és kamra között.) A nyílt szívműtét során egy fémkeretet ültetnek be, a billentyűvitorlák ezen belül helyezkednek el. Létezik műbillentyű is, de sokkal jobban megfelel a célnak a disznószívből nyert képlet (bioprotézis).

Sajnos gyakori eset, hogy a billentyű rosszul kezd működni évek múltán, amikor a beteg állapota már nem teszi lehetővé az újabb műtétet. Dr. Olaf Wendler és munkatársai emiatt fejlesztették ki az új módszert, mely a szervezet számára jóval kisebb megterhelést jelent. Ennek következtében a felépülés is gyorsabb, a kockázat mérsékeltebb.

Az operáció során egy kis ballont juttatnak a szívbe egy apró lyukon keresztül, röntgen- és ultrahang segítségével. A ballon felfújása juttatja a billentyűt a megfelelő helyre.

Animáció: HáziPatika.com

2011.11.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korkontroll: a megújulás képessége

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk" - fogalmazott Prof. M. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke. A Kor-Kontroll segíthet szebbé, jobbá tenni az életünk második felét is.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések