Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem veszélytelen idős apától születni

kategória: Öregedés

A férfiak, akik idős korukban válnak apává, különféle genetikai mutációkat örökíthetnek át utódaikba, ezzel többek között az autizmus vagy a skizofrénia kialakulásának esélyeit is növelhetik gyerekeikben - a legfrissebb kutatások szerint. Izlandi kutatók 78 család génállományát térképezték fel, és arra keresték a választ, hogy az esetleges újonnan felbukkanó mutációk milyen összefüggésbe hozhatóak a szülők életkorával. A Nature című lapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy minden egyes évvel két további új mutáció továbbadása fordul elő az apa részéről, és a gyerekekben felbukkanó mutáció, mely a legtöbb családban vagy nem örökletes autizmus, vagy skizofrénia volt. Ezek több mint 97 százaléka az apa idős korára volt visszavezethető.

A kutatást vezető dr. Kari Stefansson, a deCODE Genetics vezérigazgatója beszámolt arról, hogy az apa szerepe nagyon fontos a különféle genetikai mutációk megjelenésében, és a mostani vizsgálatból világossá vált, hogy az idősebb apáknak nagyobb eséllyel fog autista utódja születni. Daniel Smith, autizmuskutató hozzátette, hogy az autizmus az Egyesült Államokban ma minden nyolcvannyolcadik gyereket érint, bár az, hogy ezek mindegyikéért az apa kora tehető felelősség, igen valószínűtlen.

A mostani kutatás során a 78 izlandi családban összesen 44 gyereknél mutatták ki az autizmust és 21-nél a skizofréniát, és a rendellenesség a legtöbb esetben nem örökletes volt. Az azonban kiderült, hogy a férfiak azért adnak tovább új és új mutációkat az idő előrehaladtával, mert a reproduktív sejtjeik egész életük során osztódnak és spermát termelnek, és minden egyes sejtosztódás újabb genetikai hibák megjelenésének ad lehetőséget.

Stefansson doktor ugyanakkor megjegyezte, hogy a fenti kutatási eredmények ellenére az idős férfiaknak nem kell feltétlenül elállniuk a gyerekvállalástól, és a fiatalabbnak sem szükséges lefagyasztaniuk spermáikat a jövőre gondolva, mivel a kockázat mértéke ezt nem indokolja.

2012.09.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Az aranyérbetegség kezelése

Egy bizonyos kor felett egyre többen küzdünk aranyérbetegséggel. Ha utol is ért az állapot, szeretnénk minél előbb megszabadulni tőle, vagy legalább enyhíteni a tüneteket. Cikkünkben az aranyér kezelési lehetőségeit foglaljuk össze.

tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések