Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hüvelygyulladás növeli az HIV kockázatát

kategória: Nőgyógyászat, Szexológia

A nők körében gyakori bakteriális hüvelygyulladás fokozza az AIDS-et okozó HIV-fertőzés rizikóját, állítják az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill Népegészségügyi Iskolájának kutatói.

Az AIDS című folyóiratban közzétett áttekintő közlemény megírásához a szakemberek összesen több mint 30 700 nő bevonásával készült 23 publikációt tanulmányoztak át, melyekből kiderült, hogy a bakteriális hüvelygyulladás - a szülőképes korú nők körében leggyakoribb típusú hüvelygyulladás - fokozza a HIV kockázatát. Az összefüggés szorosabbnak bizonyult az olyan nők esetében, akikre nem volt jellemző a kockázatos szexuális élet.

"Mivel mindkét betegség nemi úton terjed, nehéz megállapítani, hogy oki összefüggésről, vagy valamilyen más okról van-e szó, ami miatt a bakteriális vaginózissal élő nők nagyobb valószínűséggel kapják el a HIV fertőzést" - mondta el Jennifer S. Smith adjunktus, majd hozzátette, hogy ha követéses vizsgálatok oki összefüggést igazolnak, a bakteriális hüvelygyulladás kezelése akár a HIV-fertőzés megelőzéseként is szóba jöhet a jövőben. A hüvely normális baktériumflórájának megbomlása, a bakteriális vaginózis más nőgyógyászati és szülészeti problémákkal is összefügg, így fokozza a koraszülés, a kismedencei gyulladás és a felső genitális traktus fertőzéseinek rizikóját. A betegség úgy járul hozzá a fokozott HIV kockázathoz, hogy pusztítja a mikroorganizmusok ellen védő baktériumokat, illetve növeli a pH-t, ami viszont fokozza a vírus kötödését és túlélését.

Smith és munkatársai olyan tanulmányokat vettek alapul, melyek az Államokban, Malawiban, Kenyában, Dél-Afrikában, Thaiföldön, Ugandában, Zimbabwében, Tanzániában, Nigériában, Burkina Fasoban és Gambiában készültek. A bakteriális vaginózis előfordulása ezekben az országokban 11-70 százalék közt mozgott. Az adatok elemzése alapján a bakteriális vaginózis 60 százalékkal fokozza a HIV elkapásának kockázatát. Az összefüggés gyengébbnek bizonyult az eleve magas kockázati csoportba tartozó nőknél.

2008.08.05 04:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Kreatív inaktivitás

Lehet-e sikeresen megöregedni? Lehet-e kreatívan megbirkózni az idősödéssel járó veszteségek sorozatával? Hogyan javítható az életminőség időskorban? A kulcs a mi kezünkben van. Legyünk kreatívak és tevékenyek!

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések