Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Húsz tonna gyógyszert engedünk a Dunába

kategória: Gyógyszerészet

A gyógyszerfogyasztás egyik nemkívánatos következménye, hogy a szervezetünkben fel nem szívódott vagy be sem vett gyógyszerek nagy része a csatornahálózatban köt ki, onnan pedig az élővizekbe - és ha azokból nyerünk ivóvizet, végül a csapvízbe kerül. Hasonló sors vár a gyógyszerlebomlás során keletkező anyagokra is. Budapesten évente 20 tonna gyógyszer kerül a Dunába.

Először férfi és női hormonokat fedeztek fel a Dunában, illetve a bele folyó szennyvizekben. A felfedezések azért történhettek meg, mert az analitikai eljárások a korábbiaknál jóval érzékenyebbé váltak. A szennyvíztisztítók nem készültek fel az ilyesfajta a szennyeződésre. Azt gondolták, hogy a gyógyszermaradványok egyszerűen lebomlanak, mire a tisztított szennyvíz az élő- vagy öntöző vizekbe kerül.
A szteroid vegyületcsaládba tartozó női és férfi hormonok veszélyt jelentenek az élővilágra. Az ilyen vegyületek által szennyezett vizekben élő halaknál hermafroditizmust, sőt feminizálódást, nőivarúságot is megfigyeltek hím egyedeknél. Nem kevésbé veszélyes a hormonhatás a parti szűrésű felszíni vizekből előállított ivóvíz fogyasztói számára, hiszen az állatvilágban megfigyelt tünetek az embereken is jelentkezhetnének.

A további vizsgálatok arra irányultak, hogy a nem szteroid fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerek is előfordulnak-e a szennyvízben. Az eredmény pozitív lett, az ilyen gyógyszereket több ország, közöttük Brazília, Hollandia, Kanada, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szlovénia és az Egyesült Államok kutatói kimutatták a talajvízben, a folyók és a tavak vizében - Németországban még a csapvízben is.

A gyulladásgátlók mellett a sejtosztódást, tehát a rákos sejtek képződését is gátló citosztatikumok, antibiotikumok, hormonok, klórfenolok és a nehézfémek érdemelnek még különös figyelmet ebből s a szempontból. Az Európai Unió több veszélyesnek minősített vegyületcsalád meghatározását szabályozza, a kutatási eredményeknek köszönhetően valószínű, hogy a közeljövőben az imént sorolt vegyületcsaládok vízben maradható koncentrációinak szabályozása is megtörténik.

A Szegedi Tudományegyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékén működő környezetkémiai kutatócsoport a nem szteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek közé tartozó ketoprofennel végezett kísérleteket. Ezt a gyógyszercsaládot enyhe és középsúlyos reumás-, izom-, fej-, fogfájás esetén alkalmazzák. A kutatók e vegyületek lebontásával kapcsolatban végeztek vizsgálatokat. Módszereik többek között az ózon, illetve az ultraibolya sugárzás bontó hatásán alapulnak.

A Nyírségvíz, Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. szakemberei a mikrobiológiai módszereket választották a helyi főiskola kutatóinak közreműködésével. Megvizsgálták a nem szteroid gyulladás- és fájdalomcsillapító hatóanyagok mikrobiális lebontási lehetőségeit, és azok beillesztését a modern, úgynevezett eleven iszapos szennyvíztisztítási technológiákba. Az eljárás beilleszthető a hagyományos szennyvízkezelés technológiai folyamatába is.

2012.12.13 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések