Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Közönséges baktérium okolható a béldaganatért

kategória: Daganatos betegségek

Az egyik leggyakoribb daganattípus kialakulását az E. coli bélbaktérium is serkentheti - állítják a kutatók. Nem lenne példa nélküli, hogy egy baktérium közrejátszhat egy daganat kialakulásában. A méhnyakrák kialakulásával egy vírust, a gyomorrák kialakulásával pedig egy baktériumot hoznak összefüggésbe. A Science szaklapban megjelent közös brit-amerikai kutatásból az derült ki, hogy az E. coli a vastagbélben megtelepedő válfaja összefüggésbe hozható a béldaganattal. Egy olyan gént tartalmaz, amely egy bizonyos méreganyag termelésével a rák során tapasztalható DNS-károsodást okozza.


Az E. coli baktériumot általában az ételmérgezéssel kapcsoljuk össze, valójában azonban ezek a törzsek természetes módon is megtalálhatók a bélrendszerben, anélkül, hogy bármilyen rendellenességet okoznának. A kísérletből az derült ki, hogy a béldaganatos betegekből vett 21 minta kétharmadában jelen volt a baktérium, míg az egészségesekből származó minták esetében csak minden ötödikben fordult elő.

Az egérkísérletek azt is kimutatták, hogy a baktériummal beoltott egyedek a béldaganat megnövekedett kockázatának voltak kitéve, amennyiben az E. coli a méreganyagot termelő génnel rendelkezett. A tanulmány társszerzője, dr. Barry Campbell, a Liverpooli Egyetem kutatója azt mondta, az E. coli az új eredmények szerint sokkal nagyobb mértékben hozzájárul a béldaganat kialakulásához, mint korábban gondoltuk. Az adatok alapján a további kutatások során arra kell fényt deríteni, miért van jelen egyesekben a veszélyes gént tartalmazó baktériumtörzs, míg másokban nem fordul elő.Animáció: HáziPatika.com

2012.08.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ez a tánc korra való tekintet nélkül gyakorolható! Videóval!

Ringó csípők, lebbenő szoknyák - sokan hihetik, hogy a hastánc csak fiataloknak való - pedig ez nem igaz! Cikkünkből és videónkból kiderül, hogy 50 év felett is áldásos hatásai vannak ennek az ősi, női táncnak!

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések