Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Közönséges baktérium okolható a béldaganatért

kategória: Daganatos betegségek

Az egyik leggyakoribb daganattípus kialakulását az E. coli bélbaktérium is serkentheti - állítják a kutatók. Nem lenne példa nélküli, hogy egy baktérium közrejátszhat egy daganat kialakulásában. A méhnyakrák kialakulásával egy vírust, a gyomorrák kialakulásával pedig egy baktériumot hoznak összefüggésbe. A Science szaklapban megjelent közös brit-amerikai kutatásból az derült ki, hogy az E. coli a vastagbélben megtelepedő válfaja összefüggésbe hozható a béldaganattal. Egy olyan gént tartalmaz, amely egy bizonyos méreganyag termelésével a rák során tapasztalható DNS-károsodást okozza.


Az E. coli baktériumot általában az ételmérgezéssel kapcsoljuk össze, valójában azonban ezek a törzsek természetes módon is megtalálhatók a bélrendszerben, anélkül, hogy bármilyen rendellenességet okoznának. A kísérletből az derült ki, hogy a béldaganatos betegekből vett 21 minta kétharmadában jelen volt a baktérium, míg az egészségesekből származó minták esetében csak minden ötödikben fordult elő.

Az egérkísérletek azt is kimutatták, hogy a baktériummal beoltott egyedek a béldaganat megnövekedett kockázatának voltak kitéve, amennyiben az E. coli a méreganyagot termelő génnel rendelkezett. A tanulmány társszerzője, dr. Barry Campbell, a Liverpooli Egyetem kutatója azt mondta, az E. coli az új eredmények szerint sokkal nagyobb mértékben hozzájárul a béldaganat kialakulásához, mint korábban gondoltuk. Az adatok alapján a további kutatások során arra kell fényt deríteni, miért van jelen egyesekben a veszélyes gént tartalmazó baktériumtörzs, míg másokban nem fordul elő.Animáció: HáziPatika.com

2012.08.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések