Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hová tűnnek el az emlékeink?

kategória: Neurológia, Öregedés

Egy új, az agy működését vizsgáló tanulmány bemutatja, hogy mi történik az idő múlása során az emlékezetünkkel. A tanulmány a The Journal of Neuroscience január 28-i számában jelent meg, és megmutatja, hogy az agy különböző részei miként vesznek részt az újabb és régebbi események felidézésében.

Az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányokat, melyeket olyan memóriazavarral küzdő betegeken végeztek, akiknek az agykárosodás a hippokampuszra korlátozódott. Ezek a betegek nem képesek új információkat megjegyezni, illetve felidézni a balesetet közvetlenül megelőző eseményeket. A korábbi eseményekre azonban emlékeznek, melyek valószínűleg az agy más területeinek működéséhez kapcsolódnak, különösen a kéreghez.

"Már régóta ismeretes, hogy a régebbi emlékek sokkal ellenállóbbak a hippokampusz sérüléseinek, mint az újabbak. Az elképzelések szerint ez arra a tényre utal, hogy minél régebbi egy emlék, annál kevesebb szerepet játszik benne a hippokampusz" - mondta Russel Poldrack, a Los Angelesi California Egyetem memóriaszakértője, aki a tanulmányban nem működött közre. "Nemrég vitatták, hogy a hippokampusz szerepe egyáltalán megszűnik-e, még a régi emlékek esetében is" - tette hozzá Poldrack.

A vita kapcsán Christine Smith és Larry Squire PhD hallgatók a California Egyetemről és a San Diego VA Klinikai Központból kísérletük résztvevőit vizsgálták, miközben azok az elmúlt 30 év híreiről szóló 160 kérdést válaszoltak meg. A hippokampusz és a hozzá kapcsolódó agyi területek akkor voltak a legaktívabbak, mikor a közelmúlt eseményeit kellett felidézniük. Az aktivitás fokról fokra csökkent, ahogy az 1-12 éves eseményeket idézték fel. A 13-30 évvel ezelőtti emlékeknél pedig már egészen alacsony szintre süllyedt.

Ezzel ellentétben Smith és Squire a frontális, halántéki és fali kéreg ellentétes irányú aktivitását fedezték fel. Ezeken az agyi területeken, melyek az agy felületén találhatók, az aktivitás növekedett, ahogy egyre régebbi eseményeket kellett felidézni. "Az eredmények alátámasztják az elképzelést, hogy ezek a kérgi részek raktározzák a régi emlékeket" - mondta Smith. Kutatók felfedezték, hogy az agyi aktivitás nincs kapcsolatban az emlékek gazdagságával vagy a tesztben szereplő hírekhez kapcsolódó személyes emlékekhez.

"Ez a legjobb bizonyíték, mely alátámasztja a régi nézetet arról, miként válnak állandóvá az emlékek" - mondta Howard Eichenbaum, a Bostoni Egyetem memóriaszakértője, aki nem vett részt a tanulmányban.

2009.02.11 15:36:45

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések