Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hova tűnnek el a világ hangjai?

kategória: Öregedés

A közhiedelemmel ellentétben az időskori nagyothallás már az ötveneseket is fenyegeti. Mivel fokról fokra romló állapotról van szó, a figyelmeztető jeleket a legtöbben észre sem veszik kezdetben - írta a Planet internetes folyóirat. Íme, négy csalhatatlan jel!

A magasakkal kezdődik
A mély hangokat kezdetben ugyanolyan jól halljuk, mint korábban, csak a magas hangokat halljuk rosszabbul - amelyeken nagyobb részt múlik a beszéd megértése. A nagyothallás kezdeti fázisában nehezebben értjük meg a női és a gyerekbeszédet. De már a mély hangokkal sincs minden rendben: a férfibeszédet jól halljuk, de nehezebben értjük.

Mindenki csak motyog
Általában nehezebb megérteni, amit mások mondanak, mintha mindenki motyogna, nem artikulálna rendesen. Különösen zavaró ez telefonbeszélgetésnél vagy társaságban, otthon, barátokkal beszélgetve. Kezdetben megy az, hogy megkérjük a másikat: beszéljen hangosabban, ismételje meg, amit mondott, de ha nem teszünk semmit azért, hogy javítsunk a kényelmetlen helyzeten, a környezetünk, előbb-utóbb elveszti türelmét, és idegesen reagál. Ebből gyakori szóváltás lehet, akár odáig is eljuthatunk, hogy kerüljük a beszélgetést, észre sem vesszük, ahogy elszigetelődünk.


Különös hangok
A nagyothalló időnként olyan zúgást hallhat, mely nyilvánvalóan nem kívülről ered. Ez a hallásromlás legnyilvánvalóbb és talán legidegesítőbb jele, olyan érzés, mintha az ember kísértetet látna. Gyakran még inkább elszigetelődésre csábítják az érintettet, aki amúgy is hajlik erre. A zajos környezet csak felerősíti a fülzúgást.

A hozzátartozók is szóvá teszik
Ha a nagyothalló nem veszi is észre, mi a helyzet, a hozzá közel állók annál inkább! És gyakran szóvá is teszik. Mielőtt sértődötten visszautasítaná a figyelmeztetést, győződjön meg róla, nincs-e igazuk. Megbízható mércéje ennek, hogy milyen hangosan hallgatja a rádiót, a televíziót: ugyanott áll a jelzés, ahol egy-két évvel ezelőtt?

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.12 00:02:00

forrás: 50plusz


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Izomregeneráció, nyújtás

Az édes pihenés legalább olyan fontos, mint a becsületesen elvégzett edzésmunka, mert a regenerációs fázisban piheni ki a szervezet magát, töltődik fel újra energiával, és kerül magasabb szintre. A terhelés és a pihenés egységet kell, hogy alkosson.

tovább


Szponzorált hirdetések