Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alzheimer-kórt okoz a kozmikus sugárzás?

kategória: Alzheimer-kór

Mintha az űrutazás nem járna már így is elég veszéllyel, a PLOS ONE legfrissebb számában megjelent kutatás szerint a kozmikus sugárzás, amely a távoli űrben járó űrhajósokat bombázhatja, az Alzheimer-kór kialakulását is felgyorsíthatja. "A galaktikus kozmikus sugárzás jelentős veszéllyel jár - mondta M. Kerry O'Banion, a Rochesteri Egyetem Orvostudományi Kara neurobiológiai és anatómiai intézetének professzora. - Már régóta tudjuk, hogy a sugárzás behatása az űrben különféle egészségügyi rendellenességeket, például rákot okozhat. Kutatásunk azonban első alkalommal bizonyítja azt, hogy egy Mars-küldetéssel egyenértékű sugárzás behatás kognitív rendellenességeket okozhat, és felgyorsíthatja az Alzheimer-kórral összefüggő agyi elváltozásokat."

A NASA már több mint negyed évszázada kutatja az űrutazással járó egészségügyi veszélyeket, hogy ennek segítségével megtehessék a szükséges óvintézkedéseket, és meghatározhassák, vajon a kockázatok lehetővé teszik-e az emberek hosszú tartózkodását a távoli űrben. A mostani kutatásban a sugárzás egy bizonyos formáját, a nagy tömegű, nagy töltésű részecskéket (HZE) vizsgálták. Ezek a részecskék, amelyek a szétrobbant csillagokból eredve óriási sebességgel haladnak az űrben változatos formában léteznek, de a szóban forgó elemzéshez vasrészecskéket választottak.

A hidrogén protontól eltérően, melyek a napkitörésekből származnak, a HZE részecskék tömegüknek és sebességüknek köszönhetően szilárd tárgyakon, például az űrhajók falán és védőpajzsán is képesek áthatolni. A kutatókat különösen az érdekelte, vajon a sugárzás behatása felgyorsítja-e az Alzheimer-kór biológiai és kognitív jelzőit, különösen azokban az emberekben, akik hajlamosak a betegségre.


Az állatkísérlet során az egerek a sugárzás különböző dózisainak lettek kitéve, többek között annak a szintnek is, amely az űrhajósokat érné egy Mars-küldetés során. A különféle kognitív feladatok azt mutatták, hogy a sugárzásnak kitett egerek sokkal nagyobb valószínűséggel buktak el ezeken a teszteken (neurológiai leépülést jelezve), mint ahogyan ezek a tünetek jellemzően meg szoktak jelenni. Ez pedig O'Banion szerint egyértelműen arra utal, hogy a sugárzás behatása az űrben felgyorsíthatja az Alzheimer-kór kialakulását, ezért a jövőbeni űrutazások tervezésekor ezt a kockázatot is figyelembe kell majd venni.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.11 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések