Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hősök, királyok, szentek

kategória: Programajánló

Több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablóval, portréval és dokumentummal, többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményével találkozhat a Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás közönsége 2012. január 3-ától augusztus 26-áig a Magyar Nemzeti Galériában. A reprezentatív tárlat az új alaptörvény hatályba lépése előtt kíván tisztelegni, jelentős részében a XIX. századi historikus festészet, többek között Székely Bertalan, Benczúr Gyula, Madarász Viktor, Barabás Miklós vagy Fadrusz János jól ismert alkotásait felvonultatva.

A műtárgyak mellett a magyar államiság szempontjából nagy jelentőségű dokumentumok is szerepelnek a kiállításban, többek között a Szent István törvényeinek legrégebbről fennmaradt lejegyzéseit őrző Admonti-kódex, Werbőczy Tripartituma, Sylvester János Biblia-fordítása, a Habsburg-ház nőági örökösödését lehetővé tevő Pragmatica Sanctio, a Kiegyezési törvények eredeti, a király által aláírt kézirata vagy az 1949-es alkotmány Rákosi által szignált példánya.

MunkácsyMihály egyik főműve, a Honfoglalás az Országházból került a kiállításra. A 13,55 méterszer 4,58 méteres festmény még soha nem hagyta el a Parlamentet. A Munkácsy Alapítvány tavasszal kereste meg a galériát azzal az ötlettel, hogy érdemes lenne Munkácsy Mihály Honfoglalásával a középpontban egy időszaki tárlatot rendezni. "Nagyon sok koncepció merült fel, végül úgy döntöttünk, hogy a kiállítás bizonyos mértékben fókuszáljon a magyar államiságra" - mondta Bellák Gábor, a kiállítás kurátora. A Himnuszból és a Szózatból vett idézetekre épülő tárlat nem tudományos és nem is alkotmánytörténeti kiállítás, inkább a kultúrtörténet szemszögéből, festményeken, szobrokon, kódexeken vagy kéziratokon keresztül, történeti kísérőszövegekkel mutatja be a magyar nép elmúlt 1100 évét.

2011.12.27 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Lélek

  Ami az időseket sújtja...

  "A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

  tovább


  Szponzorált hirdetések