Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hősök, királyok, szentek

kategória: Programajánló

Több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablóval, portréval és dokumentummal, többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményével találkozhat a Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás közönsége 2012. január 3-ától augusztus 26-áig a Magyar Nemzeti Galériában. A reprezentatív tárlat az új alaptörvény hatályba lépése előtt kíván tisztelegni, jelentős részében a XIX. századi historikus festészet, többek között Székely Bertalan, Benczúr Gyula, Madarász Viktor, Barabás Miklós vagy Fadrusz János jól ismert alkotásait felvonultatva.

A műtárgyak mellett a magyar államiság szempontjából nagy jelentőségű dokumentumok is szerepelnek a kiállításban, többek között a Szent István törvényeinek legrégebbről fennmaradt lejegyzéseit őrző Admonti-kódex, Werbőczy Tripartituma, Sylvester János Biblia-fordítása, a Habsburg-ház nőági örökösödését lehetővé tevő Pragmatica Sanctio, a Kiegyezési törvények eredeti, a király által aláírt kézirata vagy az 1949-es alkotmány Rákosi által szignált példánya.

MunkácsyMihály egyik főműve, a Honfoglalás az Országházból került a kiállításra. A 13,55 méterszer 4,58 méteres festmény még soha nem hagyta el a Parlamentet. A Munkácsy Alapítvány tavasszal kereste meg a galériát azzal az ötlettel, hogy érdemes lenne Munkácsy Mihály Honfoglalásával a középpontban egy időszaki tárlatot rendezni. "Nagyon sok koncepció merült fel, végül úgy döntöttünk, hogy a kiállítás bizonyos mértékben fókuszáljon a magyar államiságra" - mondta Bellák Gábor, a kiállítás kurátora. A Himnuszból és a Szózatból vett idézetekre épülő tárlat nem tudományos és nem is alkotmánytörténeti kiállítás, inkább a kultúrtörténet szemszögéből, festményeken, szobrokon, kódexeken vagy kéziratokon keresztül, történeti kísérőszövegekkel mutatja be a magyar nép elmúlt 1100 évét.

2011.12.27 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Lélek

  Így öregedjünk tudatosan!

  Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

  tovább

  Praktikák:

  Étrendminták

  Étrendminták
  tovább

  Tippek:

  A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


  Szponzorált hirdetések