Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hortobágy "kincsei" a debreceni Romkertben

kategória: Programajánló

A Hortobágy hagyományait, értékeit bemutató kulturális programsorozat kezdődik a Református Nagytemplom és a Református Kollégium közötti Romkert kiállítótermében.

A debreceniek többségének annyira nyilvánvaló a Hortobágy közelsége, hogy igazából nem is ismerik, nem foglalkoznak vele - indokolta a vállalkozást Tóth Dénes, a szervező egyesület elnöke. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója szerint a debrecenieknek mindig is sajátos volt a viszonya Hortobágyhoz: "Aki debreceni és nem látta a Hortobágyot, huszonötöt érdemel, aki látta és újra megnézi, az ötvenet" - idézte az egykor közszájon forgó szólást.

A programnyitó interaktív kiállítást, a romkerti darufesztivált az őszi hortobágyi daruvonuláshoz időzítették. Ennek megtekintéséhez kívánnak kedvet csinálni irodalommal, zenével, vetített képes élménybeszámolóval, a darunak a magyar néphagyományban történő bemutatásával és interaktív gyermekprogramokkal október 14-én a Romkert kiállítótermében. Danyi Zoltán, a Hortobágyi Nemzeti Park osztályvezetője szerint jelenleg több mint 90 ezer daru tartózkodik egyidejűleg a Hortobágyon, ilyen korán még soha nem voltak ennyien. Északról délre tartó vonulásuk megtekintésére minden hétvégén várják az érdeklődőket a pusztára.

A következő kiállítás október 22-én Neo csikós címmel a pusztai lovas hagyományokkal ismerteti meg sokoldalúan a debrecenieket. A pusztai életforma múltjáról, jelenéről és jövőjéről a Romkertben elmélkednek majd "a gének őrzői": a mátai ménes vezetője és a Hortobágy négy csikósa, köztük a puszta két örökös pásztora.

2011.10.13 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Tippek:

    A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

    50plusz.hu Fórum

    Szponzorált hirdetések