Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Horogféreggel fertőződtek meg a terhes nők

kategória: Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Várandósság

Csaknem 7 millió várandós nő fertőzött horogféreggel Afrika szub-szaharai részén, emiatt náluk fokozottabb a vérszegénység kialakulásának kockázata.


A horogféreg egy bélrendszerben élősködő féregfajta, mely vérszegénységet okoz. Eddig nem igazán tudták, hogy ez is okozhatja a terhességi vérszegénységet, így nem is igazán történtek hathatós lépések annak érdekében, hogy a terhességi egészségügyi csomagba a féregirtó is bekerüljön.

A tanulmányt amerikai és brit kutatók végezték. A csapat szisztematikusan áttekintette az orvosi adatbázisokat, referencialistákat és közzé nem tett adatokat, így össze tudták hasonlítani a haemoglobin szintjét a horogféreg-fertőzöttség szintjének megfelelően a vizsgált asszonyok körében. Azt találták, hogy a fertőzöttség súlyosabb foka alacsonyabb haemolobin-szinttel járt együtt. A szerzők becslése szerint Afrika szub-szaharai részén a fogamzóképes korú nők közül 37,7 millió, a terhes nők közül pedig 6,9 millió volt fertőzött horogféreggel 2005-ben, és ezzel együtt őket a vérszegénység veszélye fenyegette.

"Az átnézett tanulmányok szinte mindegyike azt mutatta, hogy a horogféreg kapcsolatban áll a vérszegénységgel" - mondta a csapat tagja, Simon Brooker. "A féregtelenítés éppen ezért jót tesz mind az anyának, mind gyermekének."

Hozzátette azt is, hogy sok fejlődő országban a törvények értelmében a terhes asszonyoknak féreghajtót kell adni, de a gyakorlatban ez az arány elfogadhatatlanul alacsony. "Ezért támogatjuk az erőfeszítéseket, hogy minél több terhes asszony kapjon féregellenes kezelést Afrikában."

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.22 12:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések