Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Étvágycsökkentő hormonkoktél

kategória: Elhízás

Két hormon kombinációjának segítségével sikerült csökkenteni az étvágyat. A brit Endokrinológiai Társaság tudományos konferenciáján (Harrogate, Nagy-Britannia) a London College munkatársai elsőként szolgáltak bizonyítékkal arról, hogy az elhízás és a cukorbetegség kezelésében hatékony lehet glukagon és a 1-es glukagon-szerű peptid (GLP-1) kombinációja. A módszer korábbi állatkísérletekben már hatékonynak bizonyult, így merült fel a klinikai alkalmazás lehetősége. Mindkét hormon szerepe alapvető a vércukor szabályozásában. A hasnyálmirigy termelte glukagon működése az inzulinnal éppenellentétes: mozgósítja a zsírszövet és a máj cukorraktárait, így emeli a vércukor szintjét. A GLP-1, melyet bélsejtek termelnek, serkenti az inzulin felszabadulását, és csökkenti az agyban az étvágy érzetét.

Stephen Bloom professzor és munkatársai a két hormon kombinációjának étvágyra kifejtett hatását tesztelték. A vizsgálatban 16 önkéntes vett részt. Véletlenszerűen négy csoportra osztották őket. Az első glukagont, a második GLP-1-et tartalmazó infúziót kapott, míg a harmadiknál kombinációs kezelést, a negyedik, kontrollként szolgáló csoportnál fiziológiás sóoldatot alkalmaztak. A kettős vak protokoll szerint alkalmazott vizsgálatban mérték az alanyok étkezés utáni vérmintájából a vércukorszintet, az anyagcserét befolyásoló hormonok szintjét, emellett leolvasták a pulzust, a vérnyomást, illetve a hányinger az infúziók hatására történő jelentkezését. Az elfogyasztott étel mennyiségéből és a szervezet oxigénfogyasztásából következtettek az energiabevitelre.

A kontroll csoport bevitele átlagosan 1086 kcal volt, míg a kombinációs kezelteké 879 kcal, ez 13 százalékos különbséget jelent. Az egyszeres hormonkezelés azonban nem vezetett eredményre: 1086 kcal volt a bevitel a GLP-1-es, míg 1052 kcal a glukagonos csoporté. Ez azt jelenti, hogy az állatkísérletek után embereknél is sikerült igazolni a kombinációs hormonkezelés kedvező hatását.

2013.04.01 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések