Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Homeopatikus valóság - plusz egy hét

kategória: Programajánló

Az eredetileg tervezettnél egy héttel tovább, vasárnapig látható a budapesti Ernst Múzeumban Szolnoki József Homeopatikus valóság - össznemzeti Rorschach-teszt, avagy privát adalékok Kompország irányváltásainak emlékezetéhez című kiállítása.

Szolnoki József a magyar történelem rendszerváltásait, átmeneti időszakait vizsgálja személyes nézőpontból, és bőven talál ilyeneket a magyar történelem szövetét visszafejtve, természetesen a közelmúltunkban is - mondta el korábban a szeptember 16-án megnyílt Homeopatikus valóság koncepciójáról Készman József kurátor. Erős vizuális jelekként itt maradtak például az állami intézmények címertáblái, amelyeken a rendszerváltáskor gyakran csak átragasztották a címert, így történelmi lenyomatként tanúskodnak egy átmeneti időszakról. Magyarosaurus-autómatricáján pedig Szolnoki egy nagy méretű dinoszauruszba egy kisebbet helyezett, vizuális kapcsolatot teremtve a Trianon-trauma és egy őstörténeti hagyomány között: a Kárpát-medence területén talált dinoszaurusz-maradványok ugyanis izolált fejlődésük miatt jóval kisebbek, mint más területek leletei.

Egy templomi alkotás is dokumentálhat történelmi változásokat: a tárlat egyik installációjában feltűnik a sopronbánfalvai templom szekkórészletének eredeti nagyságú reprodukciója, amelyen Szent Mihály arkangyal legyőzi a Sztálin arcával megfestett ördögöt. Básthy Zoltán 1950-ben készült munkája révén így egy szakrális térben két ellentétes ideológia, a kereszténység és a kommunizmus találkozik - hívta fel a figyelmet a kurátor, aki szombaton 16 órakor záró tárlatvezetést tart a Nagymező utcai múzeumban.

2011.11.17 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek    Szponzorált hirdetések