Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hol halnak meg leggyakrabban szülés közben a nők?

kategória: Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

A szegény országokban élő nők háromszázszor nagyobb eséllyel halnak meg a terhesség és a szülés során, mint a gazdag államokban élő társaik - áll a UNICEF Johannesburgban közzétett beszámolójában.


"Az iparosodott és a fejlődő országok - különösen a legfejletlenebbek - közti szakadék talán az anyai halálozás tekintetében a legnagyobb" - állítja az ENSZ Gyermekalapja. "Semelyik más halálozási aránynál nem figyelhető meg ilyen egyenlőtlenség" - tették hozzá.

Nigerben az anyai halálozás élettartamra vonatkozó rizikója egy a hétből. Izlandon ugyanez a szám egy a 47 600-ból - derül ki a hivatal gyermekekről szóló éves riportjából, melynek idén az anyák és újszülöttek egészsége a központi témája.

"Megdöbbentő adatokról van szó" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek az UNICEF ügyvezető igazgatója, Ann Veneman. Átlagosan naponta ezerötszáz nő hal meg a terhessége, vagy a gyermekszülés következtében. Ez évente félmillió áldozatot jelent, akiknek 95 százaléka afrikai, vagy ázsiai. Indiában történik a halálesetek 22 százaléka.
Az áldozatok negyedénél a halálok szülés utáni vérzés, 15 százalékban fertőzés, 13 százalékban terhességmegszakítás miatti szövődmény, 12 százalékban preeklampszia (magas vérnyomással és görcsökkel járó anyagcserezavar), míg nyolc százalékban a szülés elakadása okolható. "Minden halállal végződő esetre jut húsz másik, ahol súlyos, hosszú távú következményekkel járó szövődmények merülnek fel" - például fisztulák (kóros összeköttetések a nemi szervek és a húgyvezető, vagy az emésztőrendszer között), melyek károsítják a nemi szerveket, és életre szóló szenvedést jelenthetnek - mondta el Veneman.

Az anyai halálozás az újszülöttek halálozási arányát is befolyásolja, különösen az élet első 28 napjában. Évente mintegy 9,2 millió öt éven aluli gyermek hal meg - állítja Veneman.
"Negyven százalékuk az első 28 nap folyamán, melyek közül sok az anya egészségével függ össze" - tette hozzá. A beszámoló szerint azok a csecsemők, akik hat hetes korukig elvesztik édesanyjukat, sokkal kisebb eséllyel érik meg a második születésnapjukat, mint azok, akik édesanyja túléli a gyermekágyat. Extrém esetben például, Afganisztánban, a szülésbe belehalt anyák gyermekeinek 75 százaléka nem élt tovább egy hónapnál.

Az UNICEF álláspontja szerint az anyai halálozás 80 százaléka megelőzhető lenne, ha a nők alapellátáshoz, vagy alapvető szülészi ellátáshoz juthatnának. A beszámoló élethosszig tartó nőknek szóló ellátórendszerek kiépítésére, a lányok szélesebb körű oktatására, valamint a nemek közti diszkrimináció leküzdésére szólít fel. "Anyák és újszülöttjeik megmentése nem csak orvosi beavatkozás kérdése" - véli Veneman. "A lányok oktatása kulcsfontosságú az anyák és újszülöttek egészsége szempontjából, végső soron pedig a családok és a társadalom is jól jár." Biztosítani kell továbbá az egészségügyi szakemberek és a szülésznők képzését is, hogy javuljon az általuk nyújtott ellátás, tette hozzá.

A riport kitért rá, hogy a képzett nők rendszerint későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A 15 év alattiak ötször nagyobb eséllyel halnak meg a terhesség alatt, mint a 20 év felettiek. "A fejlődő országokban a nőknek sokszor nincs beleszólásuk a saját egészségügyi ellátásukba" - olvasható a beszámolóban. Maliban, Burkina Fasoban és Nigériában a nők több mint 70 százaléka állította, hogy férjük hozza meg a velük kapcsolatos egészségügyi döntéseket.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.19 12:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések