Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hol halnak meg leggyakrabban szülés közben a nők?

kategória: Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

A szegény országokban élő nők háromszázszor nagyobb eséllyel halnak meg a terhesség és a szülés során, mint a gazdag államokban élő társaik - áll a UNICEF Johannesburgban közzétett beszámolójában.


"Az iparosodott és a fejlődő országok - különösen a legfejletlenebbek - közti szakadék talán az anyai halálozás tekintetében a legnagyobb" - állítja az ENSZ Gyermekalapja. "Semelyik más halálozási aránynál nem figyelhető meg ilyen egyenlőtlenség" - tették hozzá.

Nigerben az anyai halálozás élettartamra vonatkozó rizikója egy a hétből. Izlandon ugyanez a szám egy a 47 600-ból - derül ki a hivatal gyermekekről szóló éves riportjából, melynek idén az anyák és újszülöttek egészsége a központi témája.

"Megdöbbentő adatokról van szó" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek az UNICEF ügyvezető igazgatója, Ann Veneman. Átlagosan naponta ezerötszáz nő hal meg a terhessége, vagy a gyermekszülés következtében. Ez évente félmillió áldozatot jelent, akiknek 95 százaléka afrikai, vagy ázsiai. Indiában történik a halálesetek 22 százaléka.
Az áldozatok negyedénél a halálok szülés utáni vérzés, 15 százalékban fertőzés, 13 százalékban terhességmegszakítás miatti szövődmény, 12 százalékban preeklampszia (magas vérnyomással és görcsökkel járó anyagcserezavar), míg nyolc százalékban a szülés elakadása okolható. "Minden halállal végződő esetre jut húsz másik, ahol súlyos, hosszú távú következményekkel járó szövődmények merülnek fel" - például fisztulák (kóros összeköttetések a nemi szervek és a húgyvezető, vagy az emésztőrendszer között), melyek károsítják a nemi szerveket, és életre szóló szenvedést jelenthetnek - mondta el Veneman.

Az anyai halálozás az újszülöttek halálozási arányát is befolyásolja, különösen az élet első 28 napjában. Évente mintegy 9,2 millió öt éven aluli gyermek hal meg - állítja Veneman.
"Negyven százalékuk az első 28 nap folyamán, melyek közül sok az anya egészségével függ össze" - tette hozzá. A beszámoló szerint azok a csecsemők, akik hat hetes korukig elvesztik édesanyjukat, sokkal kisebb eséllyel érik meg a második születésnapjukat, mint azok, akik édesanyja túléli a gyermekágyat. Extrém esetben például, Afganisztánban, a szülésbe belehalt anyák gyermekeinek 75 százaléka nem élt tovább egy hónapnál.

Az UNICEF álláspontja szerint az anyai halálozás 80 százaléka megelőzhető lenne, ha a nők alapellátáshoz, vagy alapvető szülészi ellátáshoz juthatnának. A beszámoló élethosszig tartó nőknek szóló ellátórendszerek kiépítésére, a lányok szélesebb körű oktatására, valamint a nemek közti diszkrimináció leküzdésére szólít fel. "Anyák és újszülöttjeik megmentése nem csak orvosi beavatkozás kérdése" - véli Veneman. "A lányok oktatása kulcsfontosságú az anyák és újszülöttek egészsége szempontjából, végső soron pedig a családok és a társadalom is jól jár." Biztosítani kell továbbá az egészségügyi szakemberek és a szülésznők képzését is, hogy javuljon az általuk nyújtott ellátás, tette hozzá.

A riport kitért rá, hogy a képzett nők rendszerint későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A 15 év alattiak ötször nagyobb eséllyel halnak meg a terhesség alatt, mint a 20 év felettiek. "A fejlődő országokban a nőknek sokszor nincs beleszólásuk a saját egészségügyi ellátásukba" - olvasható a beszámolóban. Maliban, Burkina Fasoban és Nigériában a nők több mint 70 százaléka állította, hogy férjük hozza meg a velük kapcsolatos egészségügyi döntéseket.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.19 12:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Mínuszaink 50pluszban

Az időskor kezdete a számvetések ideje. Felmerülnek az élet értelmére vonatkozó kérdések: mit értem el, megvalósítottam-e, amit szerettem volna. Ezzel egy időben számos szükségszerű veszteséggel vagyunk kénytelenek szembesülni. Nem mindegy, hogyan.

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések