Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hol a nyugodt, vidéki élet?

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Jóval kevesebb egészséges ember él Heves megyében, mint Zalában - derül ki az EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. most nyilvánosságra hozott tanulmányából. Az elemzés szerint mégis Budapesten a legnagyobb a halandósági kockázat.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet felkérésére készített kutatás jelentős egészség-egyenlőtlenségeket állapított meg a különböző földrajzi térségekben élők, illetve társadalmi csoportok között. Az eltérések egy részét biológiai tényezők, más részét társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek okozzák. A tanulmány készítői a KSH és az Országos Lakossági Egészségfelmérés adataira támaszkodva végezték el a kutatást. Kiderült: a kistérségek közül Zalaszentgrót térségében kétszer nagyobb a halandósági kockázat, mint a Veszprémi kistérségben, ahol országosan a legalacsonyabb.

A megyéket és a fővárost összehasonlítva a keringési halálozás Békésben, a daganatos halálozás kockázata pedig Budapesten a legnagyobb. A térségi adatok alapján Hevesben minden 3., míg Zalában minden 5. lakos nem volt teljesen egészséges.

A tapasztalatok szerint a betegségek kialakulása nagyban függ az iskolai végzettségtől is. Az alapfokú végzettségűek kockázata 1,6-szor nagyobb volt, mint a korábban felsőfokú tanulmányokat folytatóknak. A nem dolgozók hátránya 1,8-szoros, a nagyon rossz anyagi helyzetben lévőké pedig 1,9-szeres volt. A nehéz helyzetben családra, barátokra nem számító, azaz társas támogatás súlyos hiányával küzdő személyek egészségmegromlásának kockázata csaknem 1,5-szeres volt a másokra számító emberekkel szemben

A kutatás legfontosabb tapasztalatai: az egyéni tényezőknek döntő szerepe van az egészség-egyenlőtlenségekben. A lakóhelyi környezet hatása - beleértve az egészségügyi ellátás színvonalát is - nagyrészt az egyéni tényezőkön keresztül jut érvényre, a környezet közvetlen hatása pedig másodlagosnak bizonyult.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.14 09:49:33

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések