Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Személyre szabott rákterápia

kategória: Daganatos betegségek, Genetika

A jövőben a rákbeteg teljes genetikai állományának feltérképezése várható, és a talált génmutációkra lehet alapozni a gyógyszeres kezelést - ezt hívják személyre szabott terápiának. Az Apple vezetője, Steve Jobs, valamint Christopher Hitchens író a kevés beteg közé tartozott, akiknél az orvosok rendelkezésére állt a teljes genetikai térkép. A következő években a tendencia növekedése várható, de a genetikai kód feltörése eddig sem minden esetben hozta el a megfelelő gyógyszert.

Egyes daganatok, például az emlőrák és a bőr festéksejtes rosszindulatú daganata (melanóma) esetén a tudósok képesek voltak azonosítani azt a betegcsoportot, ahol egy adott gyógyszerrel szemben igen jó terápiás válasz várható. Más daganatok, például leukémia esetén a gyógyszeres kezelés évekre eltünteti a betegséget. Egyes szerek hatása azonban csak hónapokra szól, ennyivel nő meg a beteg várható túlélése.

A személyre szabott terápia területén sokkal jobb a helyzet, mint akár egy évtizeddel ezelőtt, azonban Dr. Daniel Budman (Monter Rákközpont, New York) felhívja rá a figyelmet, hogy még mindig sok beteg hal bele a daganatos betegségbe. A kutatások szerte a világon különböző szempontból vizsgálják a daganat biológiai viselkedését, terjedését, az egyéni különbségeket - ezek mind-mind a személyre szabott terápia megvalósulását segítik elő.

Jelenleg betegek százai végeztetik el teljes genetikai állományuk meghatározását, ez jó alap lehet a személyre szabott kezeléshez. Az eljárás jelenleg mintegy 10 500 dollárba kerül, de a daganatban lévő eltérések meghatározása (mely szintén alapvető igény) megkétszerezi a költségeket. Mindazonáltal a technológia fejlődése várhatóan leszorítja majd a vizsgálat árát és idejét. Dr. Marc Symons (Feinstein Orvoskutató Intézet, New York) véleménye szerint a legnagyobb kihívás annak eldöntése lesz, hogy mely mutációk fontosak a betegség progressziója szempontjából, illetve a genetikai hibákat milyen gyógyszerek segítségével lehet célozni.

Az emlőrák, a tüdőrák, a leukémia és a melanóma esetén rendelkezésre állnak célzott gyógyszerek, melyek speciális mutációk fennállása esetén hatnak. Ilyen esetben nem kell meghatározni a teljes genetikai állományt, elég csak az adott mutációt megtalálni. Például a melanómák mintegy felében van jelen a BRAF nevű gén mutációja, melyre vemurafenib adható, vagy a tüdőrákok 10 százaléka mutatja az EGFR nevű molekula mutációját, mely gefitinibbel és erlotinibbel kezelhető. De ezek a szerek csak azoknál a betegeknél hatnak, ahol a mutáció jelen van, a többinél nem.

Ez a fajta személyre szabás határozza meg a jövőben a daganatok kezelési stratégiáját, emiatt a daganatok osztályozásának megváltozása várható: szemben a szokványos mikroszkópos képen alapuló csoportosítással a jövőbeni alapot a molekuláris háttér jelentheti.


Videó: HáziPatika.com

2012.01.02 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések