Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Harmincévesen volt a legjobb a számérzékünk

kategória: Gondolta volna?, Öregedés

Egy egyedülálló felmérés keretében több mint tízezer, 11 és 85 év közötti internetfelhasználó segítségével amerikai tudósoknak sikerült megvizsgálniuk, miként változik a kor előrehaladtával az ember számérzéke, ami a számokkal kapcsolatos összefüggések intuitív megértését jelenti. A Johns Hopkins Egyetem pszichológusa, Justin Halberda által vezetett kutatása teljesen új megvilágításba helyezi az alapvető kognitív funkciók életkorhoz köthető változását.

"Az internetes felmérések egyre nagyobb részét képezik a pszichológiai kutatásoknak, hiszen így viszonylag nagyszámú résztvevőtől kaphatunk adatokat. A számérzék életkorhoz köthető változásainak megfigyelése különösen érdekes volt" - mondta el Halberda, aki a Kreiger Egyetem pszichológiai tanszékének is tanársegédje. A számérzék az állatok és az emberek veleszületett képessége. Lehetővé teszi, hogy intuitív módon megbecsüljük a környezetünkben található tárgyak számát és nagyságát. Emiatt tudják a mókusok ösztönösen, hogy melyik fán van a legtöbb termés, és ezért találják meg a sofőrök a legrövidebb utat az autópályán.

A felmérés során az internetes felhasználók számérzékét egyszerű teszt segítségével vizsgálták meg: a résztvevőknek kék és sárga felvillanó pontokat tartalmazó képeket kellett nézniük, majd gyorsan el kellett dönteniük, melyik képen van több pont. A résztvevőknek a teszten kívül iskolai eredményeikről és matematikai tanulmányaikról is ki kellett tölteniük egy kérdőívet.

Korábbi kutatások alapján úgy tűnt, hogy a számérzék az iskolai teljesítmény függvénye, most azonban kiderült, hogy sokkal inkább függ az életkortól. Meglepő módon a számérzék az ember 30 éves kora körül a legfejlettebb. "Érdekes még, hogy a számérzékünk nincs egyénenként kódolva, tehát fejleszthető. Egy nagyobb fejlődési fázist követően - ami még a harmincas években is kifejti hatásait - további gyakorlatokkal, vagyis a kognitív képesség napi szintű használatával a számérzék javítható" - mondta Halberda. Persze vannak, akik jobb képességekkel születnek, de nem kell feladni a reményt.

A kutatás részletes leírása a PNAS című szaklap online kiadásában olvasható.

2012.07.15 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések