Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tudományos terv a daganatok kiéheztetésére

kategória: Daganatos betegségek

Huszonkét különböző rosszindulatú daganatból származó génkifejeződési adatok elemzésével amerikai kutatók több száz olyan lehetséges célpontot azonosítottak, amelyek célbavételével gyógyszerek segítségével kiéheztethetők a daganatok. A kutatás számos olyan változást mutatott ki a sejtek anyagcseréjében, amelyek a daganattal állnak összefüggésben.


A daganatos sejteknek kontrollálatlan növekedésükhöz újra kell programozniuk és "fel kell turbózniuk" normális anyagcseréjüket. Ezeknek az anyagcsere-változásoknak az azonosítása nagy jelentőségű lehet az olyan gyógyszerek kifejlesztésében, amelyek a daganat anyagcseréjét hivatottak gátolni - írják a Columbia Egyetem kutatói a Nature Biotechnology áprilisi számában megjelent tanulmányukban.

A kutatás vezetője, Dennis Vitkup elmondta, a kutatás egyik legfontosabb eredménye az, hogy a daganat által kiváltott anyagcsere-változások jelentős mértékben eltérnek a különféle daganattípusokban. "Eredményeink egyértelműen azt bizonyítják, hogy a daganat anyagcseréjében nincsenek egyedi és általános változások - magyarázta a tanulmány társszerzője, dr. Matthew Vander Heiden, az MIT munkatársa. - Ez azt jelenti, hogy a daganat anyagcsere-változásának megértéséhez figyelembe kell vennünk, hogyan igazítják hozzá anyagcseréjüket a speciális igényekhez az egyes daganattípusok."

Dennis Vitkup szerint az anyagcsere célba vételével a gyökerénél sújthatunk le a daganatra. Ha ugyanis sikerül elvágni a daganatos sejteket az energiától vagy a tápanyagoktól, nem lesz többé lehetőségük a növekedésre.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.28 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések