Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hogyan lesz rák a polipból?

kategória: Daganatos betegségek

Szövetminták DNS-elemzéseinek segítségével a Genfi Egyetem (Svájc) munkatársai rámutattak, hogy a rosszindulatú daganatok előtti fázisban egy specifikus "mutátor" tulajdonság idézi elő a rák létrejöttét.

Minden egyes osztódás során 6,4 millió bázispárnak kell megduplázódnia, ez a résztvevő enzimeket számba véve percenként ezer bázispárt jelent. A feszített munkatempó miatt könnyen hibák csúszhatnak be, melyek korrekcióját más enzimek végzik, ezek elégtelen működése pedig daganatképződéshez vezet. A humán DNS pedig igen instabil, és ráadásul hajlamosító tényezők is léteznek - noha a jelenség nem teljes mértékben tisztázott.


Ismeretes, hogy vastagbélrák esetén a polipokból előbb-utóbb rosszindulatú daganat alakul ki. A Cancer Research decemberi számában közölt vizsgálat szerint három speciális gén mutációi indítják el vastagbél-polipok esetében a rosszindulatú elfajulás folyamatát.

Thanos Halazonetis professzor és munkatársai három olyan génre koncentráltak, melyek szerepe alapvető a sejtek élete szempontjából. Leírták, hogy ezek esetében a polipokban nagy gyakorisággal van jelen olyan pontmutáció, melynél a DNS-t felépítő bázis másik bázisra cserélődik. Az SNS-nek nevezett elváltozás már a korai fázisban létrejön, de a rosszindulatúsággal párhuzamosan fel is gyorsul a folyamat. Vagyis vélhetően a genetikai állomány stabilitásáért felelős őrszemekben van a hiba.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.08 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések