Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kinek milyen naptej való?

kategória: Bőrgyógyászat

Nyáron a szabadban meg kell óvni bőrünket a káros sugaraktól. De melyik napkrémet válasszuk? Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szakembere, dr. Henry Lim szerint a hatalmas választék egyeseket oly mértékben elriaszt, hogy inkább semmilyen napkrémet nem használnak. Ennek viszont leégés lehet a vége. Segíthet választani néhány alapadat, amely a termékek címkéjéről leolvasható.

Az első és legfontosabb szabály, hogy csakis széles spektrumú napkrémet válasszon, vagyis olyat, amely az UVA és UVB sugarak ellen egyaránt védelmet nyújt. A második fontos dolog a faktorszám, amelyek közül kezdetben nem érdemes 30-asnál alacsonyabbal próbálkozni, a harmadik pedig az, hogy a napkrém vízálló legyen.

Mindemellett a napvédővel kétóránként érdemes újból bekenni a bőrt. Fürdés, illetve erőteljesebb izzadást eredményező testmozgást követően azonnal. Valahányszor azt látjuk, hogy árnyékunk rövidebb, mint mi magunk, húzódjunk naptól védett helyre. Aki mégis a napra kényszerülne, viseljen hosszú ujjú felsőt és nadrágot, széles karimájú kalapot, valamint napszemüveget.

Sokan azzal sincsenek tisztában, mit is takarnak a faktorszámok, illetve hogy például egy 30-as napkrém nem nyújt kétszer akkora védelmet, mint egy 15-ös. Valójában egy 30-as napkrém az UV-sugarak 97 százalékát szűri ki, addig egy 15-ös a 93 százalékát, egy 2-es faktorú pedig az 50 százalékát. Ha azonban valaki nem használ elég napkrémet a testén, vagy kihagy egyes területeket, akkor a napkrém által nyújtott védelem csökkenni fog.

A megfelelő védelem elérése érdekében a naptejet negyed órával a napon tartózkodás megkezdése előtt kell alkalmazni.

2012.07.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések