Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Okozhat-e járványt egy reklámszatyor?

kategória: Fertőző betegségek

Egy újra felhasználható zacskó játszott központi szerepet egy tizenéves focista lányok körében bekövetkezett tömeges gyomorfertőzésben, derült ki egy új tanulmányból. A fertőzést okozó zacskót az egyik lány hotelszobájának fürdőjében tárolták. A lány megfertőződött. A következő napon emiatt ő hazament, de a vírussal szennyeződött zacskóban süteményt vittek a focicsapat többi tagjának. És bár a megbetegedett lány egyáltalán nem lépett érintkezésbe csapattársaival a tünetek megjelenése után, végül mégis hét másik lány is megfertőződött, akik ettek a sütiből.

A vizsgálatok után kiderült, hogy a fertőzést a vírusos hasmenéses megbetegedések egyik gyakori kórokozója a humán calicivírus vagy norovírus. A vírus által okozott betegség tünetei: vizes hasmenés, hányás, fejfájás, láz, gyomorfájás. A tünetek a fertőződést követően 1-2 nap múlva jelentkeznek, és a szervezetbe jutott vírusok mennyiségétől függően 1-10 napig állhatnak fenn. Egészséges immunrendszer esetén a betegség néhány nap alatt gyógyul, kisgyermekeknél, időseknél vagy igen nagy folyadékvesztés esetén azonban fennáll a kiszáradás veszélye, mondta Kimberly Repp, az Oregoni Egészségtudományi Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

Amikor a focicsapat legelső tagja megbetegedett, a hányásából és székletéből származó vírusok a levegőbe kerültek, majd megtelepedtek a fürdőszobában tárolt újrahasználható zacskó felületén. A levegőbe került vírusok komoly problémákat okozhatnak az olyan zárt közegekben, mint például egy tengerjáró hajó vagy egy oktatási intézmény. A kutatók ezért feltétlenül azt ajánlják, hogy a norovírussal fertőzött betegek a további fertőzések elkerülése érdekében a lehetőleg mindig használjanak külön fürdőszobát és vécét, majd a betegség elmúltával alaposan ki kell fertőtleníteni a fürdőszobát.

A tanulmány részletei a Journal of Infectious Diseases című szakfolyóirat májusi számában jelentek meg.

2012.05.17 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések