Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rosszul tűri agyunk a nyelvi hibákat

kategória: Pszichológia

Az agyunk tudatunktól függetlenül, automatikusan észleli a nyelvi hibákat, még ha nem is vagyunk ennek tudatában. Korábbi vizsgálatok már felvetették ezt a lehetőséget, azonban most az Oregoni Egyetemen Laura Batterink idegtudományi csoportja elsőként bizonyította a teóriát. A vizsgálatba 18 és 30 év közötti angol nyelven beszélőket vontak be, akiknél elektroencefalográfia (EEG) segítségével detektálták a jelentkező agyi változásokat, mialatt rövid mondatokat vetítettek nekik. Mintegy 280 tesztmondat segítségével vizsgálták az eseményre jelentkező potenciálváltozást (ERP), ezek egy része mind grammatikailag, mind szintaktikailag korrekt volt, míg másokban nyelvtani hibákat rejtettek el.

A mondatok közben rövid hangingerlést is alkalmaztak, mely a hiba előtt, vagy után hangzott el, nyelvtanilag helyes mondat esetén pedig véletlenszerű helyen. A tesztalanyoknak meg kellett mondani, hogy a hang mély, közepes vagy magas volt-e - ez a feladat a figyelemelterelést szolgálta, hogy az agy ne koncentráltan foglalkozzon a kérdéses mondattal. Amennyiben a hang a hiba után hangzott el, az esetek 89 százalékában jelezték a helytelenséget az alanyok - ez mindig együtt járt az EEG speciális, úgy nevezett P600 hullámának megjelenésével. A hiba előtti hang azonban csupán 51 százalékban engedte felismerni a nyelvtani helytelenséget.

A Journal of Neuroscience oldalain megjelent tanulmány szerint valamilyen EEG elváltozás akkor is megjelent, amikor a vizsgálati személy nem volt a hiba tudatában. Ugyanakkor e korai negatív hullám kialakulását a hanginger ugyanúgy késleltette. A tudósok szerint a megállapítások alapvetően befolyásolhatják a felnőtt egyének idegennyelv-oktatását.

2013.05.26 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések