Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hogyan reagálunk a meglepetésre?

kategória:

A Columbia Egyetem kutatói legújabb munkájuk során újabb lépést tettek az irányba, hogy az agy különböző funkciót ellátó területeit egymástól jobban el tudjuk különíteni.

Általában megijedünk, ha valaki hirtelen elénk ugrik egy bokor mögül. Azonban teljesen másként kell reagálnunk, ha egy jó barátunk viccel meg, vagy éppen ki akarnak rabolni minket. "Az állatok és az emberek megtanulták, hogy hogyan viszonyuljanak egy kellemes ingerhez és miként védjék meg magukat egy ártalmas ingerrel szemben. Azonban mind a kellemes, mind pedig az ártalmas ingerek éberséget, figyelemfelkeltést okoznak, mely csak fokozódik, ha az ingerek váratlanul jelennek meg. Emiatt a megfelelő viselkedési minta kiválasztásához az inger intenzitását és minőségét is figyelembe kell venni" - magyarázta Dr. C. Daniel Salzman, a kutatócsoport vezetője.

A kutatók majmok segítségével az agy bejövő ingerek érzelmi komponensét értékelő részét, az amygdalát vizsgálták. A majmokat megtanították arra, hogy a TV-ben látott mintázat közül az egyiket egy kellemes ingerrel (egy kortynyi víz), a másikat pedig kellemetlen ingerrel (levegő arcba fújása) társítsák. Az első kísérletben azt vizsgálták, hogy az állatok mennyire jól tanulták meg a kép és az inger társítását. A behelyezett elektródák segítségével pedig azokat a területeket próbálták elkülöníteni, melyek a kellemes illetve az ártalmas ingerek esetén aktiválódnak.

A második kísérletben az állatokat véletlenszerűen kellemes és kellemetlen ingerekkel lepték meg. A kapott adatok elemzése rámutatott olyan idegsejtekre, melyek különböző módon reagáltak: vagy csak a kellemes, vagy csak az ártalmas inger esetén, de olyan nem volt, mely mindkettőre reagált volna. Azonban az idegsejtek jól elkülöníthető csoportjainak aktivitását az befolyásolta, hogy az állat jutalmat vagy büntetést várt következő ingerként.

"A különböző idegsejt-csoportok alapvetően két funkcióját biztosítják az amygdalának (az agy egy része): az egyik az ingerek meglepetésszerűsége esetén fokozzák az éberséget és a figyelmet, a másik pedig az inger minőségének (kellemes vagy ártalmas) megfelelő választ váltják ki. Mindezek tovább hangsúlyozzák az amygdala alapvető szerepét olyan, az érzelemhez kapcsolódó bonyolult folyamatokban, mint például a megerősítéses tanulás, a figyelem, vagy éppen az általános éberség szintjének szabályozása" - fejtette ki Dr. Salzman.

2009.01.03 00:02:00

forrás: Medipress

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Tesztajánló

    Asztma-kontroll teszt

    Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


    Szponzorált hirdetések