Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne veszítse el a fejét - eláruljuk, hogyan csinálja

kategória: Pszichológia

A vita fogalmának kapcsán sok embernek az indulatok, a kidagadó erek jutnak elsőre eszébe, pedig a vita valójában egy művészeti forma is lehet, amennyiben azt kellő hatékonysággal művelik. A vita pedig hasznos eszköz lehet a másik ember érzéseinek és gondolatvilágának megismerésére, pozitív változásokat hozhat az emberi kapcsolatokban.

Hogyan kerülheti el, hogy egy vita során magukkal ragadják az érzelmek és az indulatok? Íme, néhány tipp, ezek segítségével hatékonyabb és meggyőzőbb vitapartnerré válhat:

- A vita megkezdése előtt érdemes felmérni saját belső feszültségünket. Egy képzeletbeli tízes skálán próbáljuk meg behatárolni idegességi szintünket, ahol az egy a teljesen higgadt, a tízes pedig az teljesen ideges, felzaklatott idegállapot jelöli. Amennyiben 7,5 felett van az érték, nem is érdemes belekezdeni a vitába.

- A harag érzése számos fizikai tünettel jár együtt. Az ember egy állatias, ösztönös állapotba kerül, ugyanis ilyenkor a neuronok nem képesek kellő gyorsasággal az agy érzelmek feldolgozásáért felelős régiójába juttatni az ingerületet. Ebben az állapotban a szervezet felkészíti magát a fizikai, illetve verbális küzdelemre, vagy menedéket keresve elmenekül. Ilyenkor jellemzően felgyorsul a pulzus, a tenyér izzadni kezd, megnő testhőmérséklet, illetve bizonyos esetekben erőszakos gondolatok jelentkeznek.

- Az egyik leghasznosabb tanács ilyenkor, hogy kezdjünk el mélyen és lassan lélegezni, ezzel jelezni tudunk az agynak, hogy nem vagyunk valódi vészhelyzetben, így idegrendszerünk elkezd újra normális üzemmódban működni, és lehetőségünk lesz sokkal objektívebben szemlélni a saját helyzetünket. Próbáljuk meg tudatosan meghatározni magunkban a konfliktus célját. Bocsánatkérésre vágyunk, vagy viselkedésbeli változás a célunk? A legjobb, ha le is írjunk ezeket a szempontokat, miután alaposan végiggondoltuk.

- Szinte teljes képtelenség megjátszani, hogy nyugodtak vagyunk, miközben belülről majd szétvet az ideg, de próbáljunk meg ilyenkor némileg defenzív pózt felvenni. Kerüljük az összefont karokat és túl heves gesztikulációt. Lehetőleg üljünk szembe a vitapartnerrel, és beszéd közben érintsük meg a kezét, hogy kialakuljon egyfajta kötődés.

- Rendkívül fontos továbbá, hogy tudjunk hallgatni is, legyünk képesek meghallani a vitapartnerünk érveit, és mutassuk ki, hogy nyitottak vagyunk a másik gondolataira. Ezáltal jobban megérthetjük, hogy mi vezetett a nézeteltérés kialakulásához.

2012.10.12 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések