Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Más szert kínálnak a nikotin helyett

kategória: Dohányzás, Neurológia

Nagyon sokan állítják, hogy a szorongást próbálják oldani a dohányzással. A kutatók most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, milyen neurokémiai útvonalak támogatják a dohányzási viselkedést. A PLoS ONE internetes kiadásában megjelent tanulmány azt mutatta, hogy a nikotin és egy nikotinreceptor-gátló szer alacsony dózisai hasonló hatékonysággal csökkentik a szorongásos viselkedést a kísérleti állatokban. A nikotinreceptorok egyik alosztálya, a béta 2 alegység inaktiválása a jelek szerint csökkenti a szorongást. Ez a hatás eltér a nikotin jutalmazást szabályozó mechanizmusától, és valószínűleg egy másik agyterületen zajlik.

"Ez az eredmény azért különleges, mert azt mutatja, hogy a nikotin nem a nikotinreceptorok aktiválása, hanem inaktiválása révén fejti ki a hatását - magyarázta Darlene Brunzell, a Virginia Commonwealth Egyetem orvosi karának kutatója. - A nikotin úgy működik, mint egy kulcs, amely kinyitja a nikotinreceptorokat az agyban. Ez a kulcs általában kinyitja a receptort, máskor azonban a nikotin olyan, mint egy kulcs, amely beletört a zárba. Eredményeink azt mutatják, hogy a kis dózisú nikotin gátolhatja a receptor egyik altípusának megnyitását, amely a szorongásos viselkedés szabályozásához szükséges."

A szakértők azt remélik, hogy a szorongásos viselkedés szabályozásának alaposabb megértése kevesebb mellékhatással járó, szelektív terápiás megoldások kifejlesztését teszi majd lehetővé.Animáció: HáziPatika.com

2012.11.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések