Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy vírus cukorbetegséggel fenyegeti az időseket

kategória: Diabétesz, Fertőző betegségek, Öregedés

A cytomegalovírus (CMV) a fertőzöttek nagy többségében semmilyen tünetet nem okoz. Ha valaki megfertőződik, egész életére fertőzött marad. A vírus általában lappang a szervezetben, de bármikor újra aktiválódhat. Az Immunity and Ageing szaklapban közzétett új kutatás szerint a CMV fertőzés a 2-es típusú diabétesz jelentős kockázati tényezője idős emberek esetében.


Az elhízás, a mozgáshiány és az öregedés is összefüggésben áll az inzulinrezisztenciával, a cukorbetegség első jelével. Azonban az inzulinrezisztenciában szenvedők csupán egyharmadában alakul ki végül a 2-es típusú cukorbetegség. Ebben valószínűleg genetikai és környezeti tényezők játszanak szerepet, de a gyulladás is, mert a 2-es típusú cukorbetegekben általában magasabb a gyulladás biológiai jelzőinek szintje, például a CRP, illetve az aktív fehérvérsejtek száma.

A cytomegalovírus fertőzéshez hasonló krónikus fertőzések megterhelik az immunrendszert. A Leideni és a Tübingeni Egyetemek kutatói a glükózszabályozást és a CMV elleni antitesteket vetették össze több mint 500 alanyban, és kimutatták, hogy a CMV fertőzöttség összefüggésben áll a 2-es típusú diabétesszel. A szakértők úgy vélik, hogy a vírus vagy közvetlenül a hasnyálmirigy sejtjeire gyakorol hatást, vagy közvetett módon azt eredményezi, hogy az immunrendszer támadja meg a hasnyálmirigyet.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mivel a vizsgálatot nagyon idős embereken végezték, nem biztos, hogy az eredményeket az egész népességre ki lehet vetíteni. Az azonban nagyon valószínű, hogy ha sikerülne legyőzni a CMV fertőzést, ezáltal a cukorbetegséget és más betegségeket is vissza lehetne szorítani idősebb korban.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Apró szépséghibáktól a visszérbetegségig

Egyre gyakrabban érzi ólomsúlyúnak a lábát, esténként pedig úgy elfárad, hogy legszívesebben csak felpolcolt lábakkal pihenne? Korábban sima lábszárán itt-ott aggasztó kék erek domborodnak ki? Valószínű, hogy önnél is a visszérbetegség jelentkezett.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések