Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vastagbélrákot okozhat a sok vas

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

A vas magas szintje egy génhibával társulva megnöveli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát - olvasható a Cell Reports oldalain. A Birminghami Egyetem és a Beatson Rákkutató Intézet (Nagy-Britannia) munkatársai egérkísérleteik során kimutatták, hogy egy bizonyos gén hibája mellett két-háromszorosra nőtt a daganatkockázat, amennyiben az állatokat magas vastartalmú étrenden tartják. Ezzel szemben alacsony mennyiségű vasbevitel hibás gén esetén sem vezet daganatképződéshez.


Az említett génhiba a vastagbélrákos esetek 80 százalékában van jelen, mindazonáltal teljes részletességében még nem sikerült feltárni, hogyan okoz betegséget. Most Owen Sansom professzor és munkatársai felfedték, hogy a magas vasbevitel önmagában nem indítja el a rákos folyamatot, hanem ezen a génen keresztül fejti ki hatását. A kutatók kimutatták, hogy a vas növeli a bélszövetben a hibás gént tartalmazó sejtek számát, és ezek minél nagyobb mennyiségben vannak jelen, annál nagyobb az esélye annak, hogy a daganatos folyamat be fog indulni.

Molekuláris szinten a működő gén hiánya és vasfelesleg esetén egy jól ismert jelátviteli útvonal függetleníti magát, vagyis a sejt kikerül a sejtosztódás irányítása alól. Az állatkísérletek bebizonyították, hogy vas hiányában a nem működő gént hordozó sejtek elpusztulnak, és nem alakul ki a vastagbélrák. Ugyanakkor e teljesen működő gént hordozó állatoknál a magas vasbevitel csupán a vas felhalmozódásához vezet, a jelátvitelt szabályozó fehérjék kikapcsolt állapotban maradnak, és szintén nem indul el a rákos folyamat.

A kutatók jelenleg tervezik annak vizsgálatát, miként befolyásolja emberi szervezetben a vasbevitel a rák kialakulását. Amennyiben az összefüggés így is megáll, érdemes lesz megszorítani a magas vastartalmú ételek (például vörös hús) bevitelét.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.20 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések