Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kromoszómákat zavarja össze a rák?

kategória: Daganatos betegségek

Brit kutatóknak sikerült megfejteniük, hogyan okoznak káoszt a rákos daganatok genetikai kódjukban saját növekedésük érdekében. Az egy daganaton belül található rákos sejtek rendkívül eltérőek lehetnek. Ez segít nekik abban, hogy jobban ellenállhassanak a gyógyszereknek, és továbbterjedhessenek a szervezetben. A Nature szakfolyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy azok a sejtek, amelyek elhasználták nyersanyagaikat, "stresszessé" válnak, és hibákat követnek el genetikai kódjuk másolása közben. A kutatók azt állítják, azáltal, hogy a daganatot több tápanyaggal látják el, valójában veszélytelenebbé lehet tenni.


Az emberi test normális sejtjeinek többsége 46 kromoszómát tartalmaz, némelyik daganatos sejt azonban akár száznál is több kromoszómával rendelkezhet. Ez a minta azonban nem egységes. A mellette lévő sejtek például más és más kromoszómaszámmal rendelkezhetnek. Ez a változatosság segít a daganatoknak az adaptációban, vagyis abban, hogy kezelhetetlenné váljanak, továbbterjedhessenek a szervezet más területeire.

A rákkutatásban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy megpróbálják megakadályozni a daganat diverzitásának kialakulását. A Cancer Research UK kutatóintézetének és a University College London Rákkutató Intézetének szakértői azon dolgoznak, hogy megfejtsék, egyáltalán hogyan képesek a daganatok ilyen változatossá válni. Korábban úgy gondolták, hogy amikor a daganatos sejt osztódva két új sejtet hoz létre, a kromoszómák nem egyenlően oszlottak meg a kettő között. A mostani kutatás vezetője, Charles Swanton professzor béldaganatokon végzett vizsgálatából azonban az derült ki, hogy a probléma abból ered, hogy másolatok készülnek a rák genetikai kódjáról. A daganatokat azonban saját maguk másolására készteti az, ha a daganatos sejtek kifogynak DNS-ük építőelemeiből, és "DNS-replikációs stresszt" fejlesztenek. A kutatás azt mutatta, hogy a stressz hibákhoz és a daganat diverzitásához vezet.

Swanton professzor a jelenséget ahhoz hasonlította, mintha egy házat építenének az alapjához szükséges megfelelő mennyiségű tégla vagy cement nélkül. "Ha azonban tudjuk pótolni a DNS építőelemeit, azzal csökkenthetjük a replikációs stresszt, és ezáltal korlátozhatjuk a daganat diverzitását. Ez pedig terápiás hatást gyakorolhat" - magyarázta a professzor. A szakértő elismerte, helytelennek tűnhet az elképzelés, hogy terápiás hatást gyakorolhatunk azzal, ha üzemanyagot biztosítunk a daganat növekedéséhez. A kutatás azonban azt bizonyította, hogy a replikációs stressz jelenti a problémát, ezért új eszközöket kell kifejleszteni ennek kezelésére. A kutatás következő szakaszában azt kell megvizsgálni, ugyanez a stressz más daganattípusokban is okoz-e diverzitást.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kalcium - a sokoldalú elem

A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fő alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések