Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kromoszómákat zavarja össze a rák?

kategória: Daganatos betegségek

Brit kutatóknak sikerült megfejteniük, hogyan okoznak káoszt a rákos daganatok genetikai kódjukban saját növekedésük érdekében. Az egy daganaton belül található rákos sejtek rendkívül eltérőek lehetnek. Ez segít nekik abban, hogy jobban ellenállhassanak a gyógyszereknek, és továbbterjedhessenek a szervezetben. A Nature szakfolyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy azok a sejtek, amelyek elhasználták nyersanyagaikat, "stresszessé" válnak, és hibákat követnek el genetikai kódjuk másolása közben. A kutatók azt állítják, azáltal, hogy a daganatot több tápanyaggal látják el, valójában veszélytelenebbé lehet tenni.


Az emberi test normális sejtjeinek többsége 46 kromoszómát tartalmaz, némelyik daganatos sejt azonban akár száznál is több kromoszómával rendelkezhet. Ez a minta azonban nem egységes. A mellette lévő sejtek például más és más kromoszómaszámmal rendelkezhetnek. Ez a változatosság segít a daganatoknak az adaptációban, vagyis abban, hogy kezelhetetlenné váljanak, továbbterjedhessenek a szervezet más területeire.

A rákkutatásban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy megpróbálják megakadályozni a daganat diverzitásának kialakulását. A Cancer Research UK kutatóintézetének és a University College London Rákkutató Intézetének szakértői azon dolgoznak, hogy megfejtsék, egyáltalán hogyan képesek a daganatok ilyen változatossá válni. Korábban úgy gondolták, hogy amikor a daganatos sejt osztódva két új sejtet hoz létre, a kromoszómák nem egyenlően oszlottak meg a kettő között. A mostani kutatás vezetője, Charles Swanton professzor béldaganatokon végzett vizsgálatából azonban az derült ki, hogy a probléma abból ered, hogy másolatok készülnek a rák genetikai kódjáról. A daganatokat azonban saját maguk másolására készteti az, ha a daganatos sejtek kifogynak DNS-ük építőelemeiből, és "DNS-replikációs stresszt" fejlesztenek. A kutatás azt mutatta, hogy a stressz hibákhoz és a daganat diverzitásához vezet.

Swanton professzor a jelenséget ahhoz hasonlította, mintha egy házat építenének az alapjához szükséges megfelelő mennyiségű tégla vagy cement nélkül. "Ha azonban tudjuk pótolni a DNS építőelemeit, azzal csökkenthetjük a replikációs stresszt, és ezáltal korlátozhatjuk a daganat diverzitását. Ez pedig terápiás hatást gyakorolhat" - magyarázta a professzor. A szakértő elismerte, helytelennek tűnhet az elképzelés, hogy terápiás hatást gyakorolhatunk azzal, ha üzemanyagot biztosítunk a daganat növekedéséhez. A kutatás azonban azt bizonyította, hogy a replikációs stressz jelenti a problémát, ezért új eszközöket kell kifejleszteni ennek kezelésére. A kutatás következő szakaszában azt kell megvizsgálni, ugyanez a stressz más daganattípusokban is okoz-e diverzitást.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések