Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért okoznak a zsíros ételek vastagbélrákot?

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

A kutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy az elhízás mellett a túl sok zsír és cukor fogyasztása a vastagbélrák megnövekedett kockázatának is kitesz minket. Most kimutatták azt az összefüggést, amely megmagyarázza, mi áll ennek hátterében.

A Temple Egyetem kutatói egészséges személyek vastagbelének szövetmintáit hasonlították össze vastagbélrákban szenvedő betegek normál vastagbélszöveteivel.
A vastagbéldaganatos betegek normál szöveteiben a szénhidrátok, lipidek és aminosavak lebontásáért felelős géneken lévő epigenetikai jegyek átképződtek. (Az epigenetikai jegyek olyan kémiai módosítások, amelyek ki-bekapcsolóként szolgálnak sok gén számára.)

"Az ilyen ételek úgy változtatják meg a metilációs mintákat az adott személy inzulin génjein, hogy a szükségesnél több inzulint pumpálnak ki" - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Carmen Sapienza. Azt is elmondta, hogy a daganatos sejtek nagyon szeretik az inzulint, és több kutatás is kimutatta, hogy növekedésükhöz használják. Az inzulinnak csak a hasnyálmirigyben szabadna kifejeződnie, ezért Sapienza szerint a túl sok inzulin káros. Arra is rámutatott, hogy az emberekben általában csak 50 év felett alakul ki vastagbéldaganat, így nem egyértelmű, mikor kezdődnek ezek az epigenetikai módosulások.


A kutatók azt feltételezik, hogy amennyiben az egészséges szövet módosulása a test más egészséges szöveteiben is kimutatható, ezt a kolonoszkópia mellett nyál- vagy vérvizsgálattal ki lehet mutatni. Fel lehet használni tehát a vastagbélrák diagnosztizálásához, illetve a betegség kockázatának meghatározásához.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések