
Miért okoznak a zsíros ételek vastagbélrákot?
kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás
A kutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy az elhízás mellett a túl sok zsír és cukor fogyasztása a vastagbélrák megnövekedett kockázatának is kitesz minket. Most kimutatták azt az összefüggést, amely megmagyarázza, mi áll ennek hátterében.A Temple Egyetem kutatói egészséges személyek vastagbelének szövetmintáit hasonlították össze vastagbélrákban szenvedő betegek normál vastagbélszöveteivel.
A vastagbéldaganatos betegek normál szöveteiben a szénhidrátok, lipidek és aminosavak lebontásáért felelős géneken lévő epigenetikai jegyek átképződtek. (Az epigenetikai jegyek olyan kémiai módosítások, amelyek ki-bekapcsolóként szolgálnak sok gén számára.)
"Az ilyen ételek úgy változtatják meg a metilációs mintákat az adott személy inzulin génjein, hogy a szükségesnél több inzulint pumpálnak ki" - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Carmen Sapienza. Azt is elmondta, hogy a daganatos sejtek nagyon szeretik az inzulint, és több kutatás is kimutatta, hogy növekedésükhöz használják. Az inzulinnak csak a hasnyálmirigyben szabadna kifejeződnie, ezért Sapienza szerint a túl sok inzulin káros. Arra is rámutatott, hogy az emberekben általában csak 50 év felett alakul ki vastagbéldaganat, így nem egyértelmű, mikor kezdődnek ezek az epigenetikai módosulások.
A kutatók azt feltételezik, hogy amennyiben az egészséges szövet módosulása a test más egészséges szöveteiben is kimutatható, ezt a kolonoszkópia mellett nyál- vagy vérvizsgálattal ki lehet mutatni. Fel lehet használni tehát a vastagbélrák diagnosztizálásához, illetve a betegség kockázatának meghatározásához.
Animáció: HáziPatika.com
2012.03.17 00:02:00
forrás: Medipress
Kapcsolódó hírek, érdekességek
h i r d e t é s
