Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így álljon ellen a svédasztal csábításának

kategória: Elhízás

Fogyókúrázók számára kevés nagyobb kísértés van egy svédasztalos vendégségnél, ahol bármiből korlátlan mennyiségben fogyaszthat az arra járó. Az American Journal of Preventive Medicine című lapban megjelent tanulmány tanácsaival segít legyőzni a kísértést.

A svédasztalok két nagy veszélye a korlátlan mennyiség és az óriási választék. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy ilyen esetekben a legtöbb ember óhatatlanul többet eszik, mint szokott, hiszen nagy a kísértés, hogy mindent megkóstoljon, és ami ízlett, abból minél többet egyen. A tanulmányt készítő Brian Wansink, a Cornell Egyetem munkatársa arra volt kíváncsi, mi a titka azoknak, akik még az ilyen nagy kísértés közepette, mint egy svédasztalos meghívás is képesek visszafogni magukat, és nem esznek meg ész nélkül mindent.

Harmincfős csapatot állított össze, akik szakértő szemekkel kísérték figyelemmel több mint 300 ember étkezését, akik 22 különböző kínai étteremben fogyasztottak korlátlan mennyiségben. A megfigyelők - akiket még arra is megtanítottak, hogy minél pontosabban meg tudják becsülni a vizsgált személyek testtömeg-indexét - mindenre kiterjedő részletességgel elemeztek ki minden egyes étterem-látogatót onnantól kezdve, hogy milyen messze ültek le a büféasztaltól, azon át, hogy kivel voltak az étteremben, egészen addig, hogy pálcikával vagy késsel-villával ettek-e.

Az eredmények alapján sikerült felállítani a legnagyobb különbségeket, ami a túlsúlyos, illetve a vékony emberek svédasztalos étkezésében megmutatkoztak. A soványabbak először is alaposan körbejárták az asztalt, mielőtt bármit is választottak volna, míg a kövérebbek az első dolgot, amit megláttak, már pakolták is a tányérjukra, emellett a vékonyabbak - ha csak módjuk volt rá - kisebb tányérra szedtek az ételből, így nem tudtak semmiből nagy mennyiséget begyűjteni egyszerre. Az is kiderült továbbá, hogy a soványabb személyek többnyire távolabb telepedtek le a büféasztaltól, és tovább rágták az ételt, mint a túlsúllyal küzdők.

A szakemberek úgy vélik, a fenti stratégiák - testsúlytól függetlenül - mindenkinek segíteni tudnak abban, hogy ne egyen többet a kelleténél, főleg ha ezek a megoldások már automatikussá válnak, és oda sem kell figyelni rájuk. A legjobb taktika azonban még mindig az, ha kerüljük az olyan helyeket, ahol korlátlan mennyiségű ételt lehet fogyasztani, mert így biztosan nem esünk abba a csapdába, hogy rosszullétig tömjük magunkba a finomságokat.

2013.04.30 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések