Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hogyan lesz cukorbeteg az egészséges fiatalokból?

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás

A legtöbb egészséges 25 évesnek nincsenek álmatlan éjszakáik amiatt, hogy néhány évvel később esetleg cukorbetegek lesznek. Nem is gondolnak arra, hogy betegek legyenek, a középkorú időszak pedig még olyan messzinek tűnik.

Az igazság az, hogy sokuknak van mitől tartani. A Northwestern Egyetem Fenberg orvosi karának kutatói felfedezték, hogy azok a fiatal felnőttek (18-30 év közöttiek), akiknek a fizikai erőnléte alacsony szinten van (futópados felmérések szerint), két-háromszoros gyakorisággal lesznek cukorbetegek 20 évvel később.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a fiatal nők és a fiatal afroamerikaiak kevésbé fittek, mint a férfiak és fehér felnőttek, így ez a populáció sokkal inkább veszélyeztetett a cukorbetegség szempontjából.


"Ezek a fiatalok krónikus betegség veszélyének teszik ki magukat azzal, hogy nem sportolnak és nem elég edzettek" - mondta Mercedes Carnethon, a Feinberg Sikola megelőző orvostan adjunktusa, a tanulmány fő szerzője. "Azok, akik nem mozognak eleget a kései kamaszéveikben és a húszas éveik elején, valószínűleg később sem látnak hozzá, ezzel az állapotuk csak egyre romlik. Nem sokan lógnak ki ebből a sorból."

A tanulmány a Diabetes Care című folyóiratban jelent meg. A kísérlet során a cukorbetegség legfontosabb előrejelzője a résztvevők testtömeg-indexe (BMI) volt, mely a test zsírtartalmát tükrözi. "A magas BMI érték cukorbetegségre gyakorolt kirívó hatására nem számítottunk ilyen mértékben, és azt kell gondolnunk emiatt, hogy az edzés nem csak a fittség szempontjából fontos, hanem azért is, hogy a testsúlyunk egészséges értéket mutasson" - mondta Carnethon. "Két, azonos edzettségi szinten álló ember közül az hajlamosabb a cukorbetegségre, akinek magasabb a BMI-indexe."

Carnethon kihangsúlyozta, hogy az edzetlen fiatal felnőttek elkerülhetik a későbbi cukorbajt, ha sportolnak és lefogynak. "A testmozgás az egyik útja annak, hogy módosítsuk a testünk zsírtartalmát" - mondta, majd hozzátette: "Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres testedzés és a gondosan összeválogatott étrend együtt segíthet megtartani az egészséges testsúlyt és csökkenteni a cukorbetegség kockázatát."

Ez a leghosszabb tanulmány, mely az aerob mozgásformák és a cukorbetegség kialakulásának összefüggését vizsgálta. A legtöbb korábbi kutatás a fizikai terhelés önkéntesen bevallott mértékére alapozott, de ez nem mindig fedi pontosan a valóságot. Az edzettséget nagyon könnyű felmérni egy futópad segítségével és sokkal pontosabb értékeket biztosít, mint az önkéntes beszámoló. Továbbá ez a tanulmány volt az első, mely megvizsgálta a cukorbetegség kialakulását egy 20 éves időtartam alatt. Ez a betegség hosszú idő alatt fejlődik ki, az életkor előrehaladtával egyre több embert érint. A korábbi tanulmányok rövidebb ideig követték nyomon a felnőtteket, így nem biztos, hogy ennyi idő alatt jelentkezett a cukorbaj.

A tanulmányhoz a Fiatal Felnőttek Koronáriás Kockázata (CARDIA) adatait használták fel, mely 1984 januárjában kezdődött és 2001 decemberében ért véget. A fitnesz tanulmányban 3 989 ember vett részt induláskor, 20 évvel később pedig 2 231 személyt vizsgáltak. A vizsgált személyek a megfigyelés kezdetén 18-30 év közöttiek voltak, fehér bőrűek és afroamerikaiak egyaránt, mindkét nem képviselői közül. Az éhomi vércukor szintjét a kezdetekkor, illetve a tanulmány 20 éve alatt több alkalommal is megvizsgálták.

Animáció: HáziPatika.com

2010.06.29 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések