Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hogyan lehet felmérni a csontritkulás-kezelés hatásfokát?

kategória: Csontritkulás

A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány praktikus tanácsokkal szolgál, miként lehet felmérni, hogy a csontritkulásos beteg reagált-e az alkalmazott kezelésre.

A csontritkulásra adott gyógyszerek 30-70 százalékkal csökkentik a gerinctörés, 40-50 százalékkal a csípőtörést, 15-20 százalékkal az egyéb csonttörések kockázatát. Csakhogy a receptre kapható gyógyszerek segítségével sajnálatosan nem lehet teljesen elkerülni e szövődményeket. Ez nemcsak a betegeket aggasztja, hanem az orvosokat is: mely betegeknél érdemes folytatni a kezelést, melyeknél pedig nem? Vajon a törés a kezelés kudarcát jelenti-e? Vagy érdemes lenne változtatni a kezelési stratégián? Vagy az adott beteg azon kevesek közé tartozik, akik valamely oknál fogva nem reagálnak a gyógyszerekre?


A probléma megoldására a Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány egy nemzetközi szakértőkből álló bizottság segítségével kidolgozta azokat az irányvonalakat, melyek mentén az orvosoknak döntést kell hozniuk. Adolfo Diez-Perez professzor, a munkacsoport vezetője szerint a legjobb elérhető bizonyítékokra alapozva hozták meg a diagnosztikus kritériumokat, melyeket az Osteoporosis International című tudományos folyóirat hasábjain tettek közzé. A mérlegelendő paraméterek között a hat hónapos kezelés alatt elszenvedett csonttörések száma, a csontsűrűség változása, valamint a csontátépülést jelző biológiai markerek szintje szerepel.

A csontritkulásban szenvedők kezelésére számos stratégia létezik, ezért is szükségessé vált az egységesítés. Az objektivitás bevezetése az orvos számára pontosabb visszajelzést ad, annak segítségével változtatni lehet az aktuális gyógyszerelésen. Az algoritmus segíthet növelni az ellátás hatékonyságát is, továbbá időt is megtakaríthat.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.13 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések