Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meg lehetne fékezni az influenzajárványokat

kategória: Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Négynapi betegszabadság elegendő lehet az influenzavírus terjedésének megfékezéséhez - írja egy új francia tanulmány. Átlagosan az emberek mindössze egyetlen napig fertőzőek, miután elkezdték magukon tapasztalni az influenza tüneteit, és csak az influenzás emberek öt százaléka marad három napnál is tovább fertőző, derült ki a tanulmányból. "Megállapítottuk, hogy az emberek csak nagyon minimális mértékben maradnak fertőzőek a szimptómák jelentkezése után négy nappal, ezért számukra már valóban biztonságos visszatérni a normális életbe, tehát nyugodtan visszamehetnek a munkahelyükre vagy iskolájukba" - mondta Anne Cori, a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy kutatók becslései szerint átlagosan 1-8 napig tart fertőző periódus. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szakértői pedig úgy vélték, hogy az emberek a tünetek jelentkezése után 5-7 napon keresztül maradnak fertőzőek. Mivel azonban virtuálisan lehetetlen pontosan megállapítani egy emberről, hogy milyen hosszú ideig képes megfertőzni másokat, Anne Cori kizárólag saját megfigyeléseire alapozva készítette el tanulmányát. A kutatás során laboratóriumi kísérletek adatait használta fel, melyekben influenzás páciensek vettek részt. A résztvevők fertőzöttségi szintjét az orrukban található vírusok mennyisége alapján határozták meg, majd egy speciális matematikai modell segítségével a kutatók szimulálni tudták a betegség terjedését.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a betegség terjedésének megakadályozása érdekében érdemes minél korábban elszigetelni magunkat az emberektől, amint elkezdjük magunkon észrevenni az influenza tüneteit. A kutatók szerint a legjobb forgatókönyv esetén egy fertőzött ember akár 50 százalékkal is lecsökkentheti a további fertőzések kialakulását, amennyiben a szimptómák jelentkezését követő 16 órán belül kezelteti, vagy izolálja magát.

A tanulmány teljes terjedelmében az Epidemics című orvosi szakfolyóiratban jelent meg.

2013.01.10 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések